prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

OŠ Eugena Kumičića Slatina u posjeti Bugarskoj

Agencija za mobilnost i programe EU financira Comenius multilateralno školsko partnerstvo u koje je uključena i OŠ Eugena Kumičića iz Slatine, koja zajedno sa još 4 škole – iz Turske, Poljske, Slovačke i Bugarske  -ostvaruje projekt Friendship of dances (Plesni prijatelji). Opći cilj projekta je upoznati tradiciju i kulturu zemalja partnera. 

S tim je naumom organizirana i četvrta mobilnost u sklopu projekta te su učiteljice OŠ Eugena Kumičića (Renata Grahovac, Jasmina Krznarić, koordinatorica projekta Silvija Mađarić, Andrea Medved, Melita Schmitz, Marijana Toplak, Elvira Vujčić te ravnateljica škole Božica Majhen) boravile u Bugarskoj (u Sofiji) od 23. do 27. ožujka 2015. 

Prvoga je dana uvid u školski sustav Bugarske dala ravnateljica vrtića Stefanka Baleva, pri čemu su prisutni saznali da je on podosta sličan hrvatskom, samo što se brojanje razreda nastavlja u srednjoj školi koja završava zaključno s 12. razredom. Sustav i opis kvalifikacija učitelja je razrađeniji te prepoznaje više nijansi u licenciranju, a samim tim i u plaćanju kvalifikacije. Ponedjeljak je, osim razgledavanju vrtića, bio namijenjen i razgledavanju Sofije, njezinih kulturnih i povijesnih znamenitosti.

Utorak je sadržajno bio najusklađeniji s ciljevima projekta – prijepodne je proteklo u uvježbavanju plesova partnera. Učiteljice Renata Grahovac i Andrea Medved prezentirale su „Mali ples“ jednoj vrtićkoj skupini te su ga djeca s veseljem brzo i uspješno svladala.  Nakon radionice, s bugarskim mitovima i legendama su prisutne upoznale djelatnice vrtića – naučili su izrađivati martenice, simbole plodnosti i prosperiteta koje Bugari tradicionalno poklanjaju jedni drugima na Dan babe Marte (1. ožujka) i zatim vežu za stablo kao trajnu vidljivu molbu za dobrim urodom i blagostanjem općenito. Zatim je uslijedila plesna radionica bugarskih plesova.

Srijeda je bila dan za djecu vrtića, dan da oni pokažu što znaju i umiju. Plesali su moderne i tradicionalne plesove, bavili se ritmikom, gimnastikom i sportskim  plesovima. Priredbi je prisustvovala i Yanka Takeva, predstavnica najvećeg prosvjetnog sindikata (u kojem je 95 % prosvjetnih djelatnika) i navela neke od prednosti i poteškoća bugarskog obrazovnog sustava.  Toga su dana i upoznali instituciju – 51. srednju školu i ponovili činjenice o funkcioniranju sustava.

Četvrtak je protekao u planiranju i administrativnim obvezama – upriličena je svečana dodjela certifikata sudionicima ove mobilnosti i posjet gradonačelniku Sofije.

Kako je priustnima bilo može se pogledati i u kratkom video prilogu.

 

Izvor: Marijana Toplak