prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

OŠ Ivana Mažuranića, Vinkovci na trećoj mobilnosti u Estoniji

Predstavnice škole ravnateljica Marina Markić, učiteljica matematike Mirjana Javor i koordinatorica projekta Dinka Čorak bile su na posljednjoj mobilnosti ove školske godine u gradu Tallinu u Estoniji. Zajedno s predstavnicima ostalih osam partnerskih škola bile su gosti u školi „Tallinna Laagna Gumnaasium“ u Estoniji u razdoblju od 20. do 24. svibnja 2013. godine.

Na trećoj mobilnosti u okviru Comenius projekta “More Trees? Yes, please!” sudjelovale su sve članice projekta između kojih su Česi bili najbrojniji i ovom prilikom bili su i njihovi učenici.

Koordinatorica estonskog tima Marika Sarapuu bila je domaćin predstavnicima iz Hrvatske u školi „Tallinna Laagna Gumnaasium“ gdje su imali priliku poslušati rock bend škole te zborove. Prilikom posjeta školi po skupinama su išli na nastavu srodnih predmeta. Ova mogućnost posjeta nastavnim satima ukazuje kako nema velike razlike u poučavanju između učitelja u Hrvatskoj i Estoniji.

Nakon nastave u auditoriju imali su priliku poslušati prezentaciju učenika o drveću u Estoniji, a zatim su razgovarali o mjuziklu.  Izneseni su prijedlozi oko završnog projekta, odnosno mjuzikla koji će biti ostvaren u suradnji sa svim zemljama projekta. Dogovorene su pojedinosti scenarija i scenografije te da će Rumunjska napraviti završnu pjesmu i koreografiju.

Zanimljiv je bio obilazak Staroga grada i njegovih znamenitosti gdje su imali priliku posjetiti obnovljeni muzej u Seaplane luci. Muzej je nakon obnove otvoren za posjetitelje prošle godine.

Drugog dana posjeta uslijedili su tematski obilasci vezani uz projekt. U nacionalnom parku Sagadi šume, udaljenoj oko 100 km od Tallinna, imali su organizirane aktivnosti.

U šumi ih je dočekao lugar koji ih je upoznao s osobitošću ovog nacionalnog parka, a zatim su sami označenim putem pomoću karte obilazili šumu. Prilikom šetnje kroz šumu bilo je potrebno riješiti određene zadatke.

U poslijepodnevnim satima uslijedio je povratak u grad te posjet botaničkom vrtu u Tallinnu koji broji preko 8000 biljnih vrsta i to iz svih krajeva svijeta. Nakon razgledavanja biljaka iz Afrike, Australije, Južne Amerike uputili su se posjetiti najveću zgradu u Tallinnu, tzv. Tallinn TV toranj, visok 314 metara.

I za kraj napornoga dana domaćini su priredili roštilj uz more i to u muzeju na otvorenom, povijesno važnom seoskom dvorištu sa seoskom kućom koje datira iz 1820. godine.

Bugarski je tim poslije večere pripremio nekoliko svadbenih tradicijskih običaja.

Posljednji dan druženja započeo je obilaskom parka Kadriorg gdje su bile pružene mogućnosti obilaska tri različita mjesta u parku (Ilja Repin slike u Kadriorg umjetničkom muzeju, Peter I muzej, A.H. Tammsaar muzej) ili šetnja parkom.

Bila je to prilika i za posjet Estonskog umjetničkog muzeja KUMU te razgledavanje izložbe u muzeju „Afterlives of Gardens“. Ona obuhvaća djela estonskih i stranih umjetnika počevši od slika i grafika, a završava živim biljkama i instalacijama koje obuhvaćaju cijelu sobu.

Vrlo impresivna mobilnost obogaćena je ne samo druženjem već i konkretnim dogovorom, ali i vrlo zanimljivim obilascima znamenitosti grada Tallina. U skoro vrijeme i Vinkovci će moći svojim domaćinstvom uzvratiti stranim prijateljima u  Comenius projektu.

Ivana Šego