prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osnovci iz Slatina snimili kratki dokumentarni film o 110 godina škole

Učenici Osnovne škole Slatine s otoka Čiova snimili su kratki dokumentarni film povodom 110 godina škole koji prikazuje bogatu povijest ove male otočne škole.

Iako najmanja splitska osnovna škola po broju učenika, pokazuje da veličina nije prepreka za ostvarenje velikih projekata. Učenici, polaznici filmske družine “Kamera. Režija. Film” koju vodi knjižničarka Tea Radić, kroz cijelu su nastavnu godinu pripremali i snimali dokumentarni film o 110 godina dugoj i bogatoj povijesti škole.

U sklopu ovog projekta, učenici su intervjuirali lokalno stanovništvo, bivše učenike škole, a rezultat njihovih razgovora je i podcast objavljen u studenom 2023. Podcast možete pogledati na poveznici. Tijekom priprema za snimanje filma, učenici su proučavali i Školsku kroniku, bilježnicu u koju su prvi učitelji krasopisom bilježili najvažnije školske i mjesne događaje. Kronika je poslužila kao bogata inspiracija za pisanje scenarija.

Scenarij dokumentarnog filma potpisuje učenica Laura Kovačević uz mentorstvo nastavnice Marine Ležaje, dok režiju potpisuje Vinko Škrobica. Laura i Vinko također su snimali film te ga montirali uz mentorstvo knjižničarke Tee Radić. Film je objavljen na društvenim mrežama škole u svibnju 2024. godine i može se pogledati na poveznici.

Ovaj projekt pokazuje koliko su i male škole sposobne ostvariti velike projekte i postići izvanredne rezultate. Kroz entuzijazam i marljiv rad učenika te stručno vodstvo njihovih mentora, Osnovna škola Slatine dokazala je kako se povijest i tradicija mogu oživjeti kroz suvremene medije.

Kratki dokumentarni film o 110 godina škole nije samo svjedočanstvo o bogatoj povijesti ove obrazovne institucije, već i inspiracija za buduće generacije. Gledanjem filma, svi zainteresirani mogu uroniti u prošlost škole i male otočne zajednice, upoznati se s pričama bivših učenika te cijeniti trud i kreativnost sadašnjih učenika.

Filmska družina je bilježila i rad Učeničke zadruge Prizidnica te je napravila video izvještaj o ovogodišnjem projektu – splitskim košaricama. Venecija je nekoć bila velika inspiracija za izradu nakita u Splitu. Kao dva najpoznatija tradicionalna motiva ističu se splitski prsten i košarice. Splitske košarice imaju stilizirani oblik košare koji se ukrašava biserima i koraljima, a pratili su ih nerijetko i motivi iz prirode. Tradicijska baština je tako postala inspiracija za stvaranje novog proizvoda, a cijeli proces izrade pogledajte na poveznici.

Škola nastavlja dokazivati da, bez obzira na broj učenika, može pružiti kvalitetno obrazovanje i sudjelovati u značajnim projektima koji obogaćuju život škole i cjelokupne otočne zajednice.