prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osnovna škola Molve na Malti

Nakon tri odrađena usavršavanja u sklopu Erasmus + projekta Osnovna škola Molve, učitelji su odradili i četvrto, posljednje usavršavanje na Malti, u mjestu Senglea u razdoblju od 8. do 16. svibnja 2017. godine s temom “Kreativnost i interkulturalnost”. Na ovom su usavršavanju sudjelovali učiteljica engleskog jezika i koordinatorica projekta Mirjana Kelemin i ravnatelj Osnovne škole Molve, Ivan Jaković. 

Ono što je uistinu bilo posebno na ovom putovanju je raznolika i interkulturalna grupa sudionika. Sudjelovalo je ukupno 36 sudionika iz 11 zemalja (Italija, Norveška, Turska, Rumunjska, Finska, Poljska, Litva, Njemačka, Španjolska i jedan sudionik mađarske manjine u Rumunjskoj i naravno Hrvatska).

Upravo je ovakva raznolikost kultura obogatila ovaj seminar gdje su svi na istom mjestu otkrivali i predstavljali svoje kulture,učili kako komunicirati u interkulturalnoj zajednici, zajedno surađivali, učili nove metode poučavanja unutar i izvan učionice, razmjenjivali ideje i iskustva i naučili kako raditi i poticati učenike na učenje o drugim kulturama i uočavanju razlika na pozitivan način, kako identificirati kulturnu vrijednost, razumjeti i osvijestiti da postoje druge kulture i poboljšati interakciju u multikulturalnom ozračju i sve navedeno dalje koristiti u daljnjem razvoju kulturne osjetljivosti.

Osim što je program bio bogat radionicama za učitelje, posjetili su i znamenita mjesta Malte, sudionici su bili educirani i o povijesti te zemlje, tradiciji, geografskim činjenicama, turizmu i kulturi.

Malta je zemlja čija povijest seže u daleku prošlost još 5200 g. prije Krista. Zanimljivost je da se na toj otočnoj zemlji u Sredozemnom moru i danas mogu vidjeti ostaci starih civilizacija na Malti i Gozu, a to su megalitski malteški hramovi. Ti su hramovi jedni od najstarijih struktura napravljenih od kamena na Zemlji.

S vremenom su i ostale kulture ostavljale svoj trag, Grci, Feničani i Kartažani, koji su se otocima koristili kao trgovačkom postajom na njihovim sredozemnim trgovačkim rutama, a isto su tako vidljivi utjecaj ostavili i narodi iz Bizantskog carstva, Napoleon, a zatim i Britanskog carstva čiji je utjecaj prisutan do današnjeg dana. Osim malteškog jezika, njihov je jezik i engleski, a na ulicama mogu se pronaći telefonske govornice i poštanski sandučići kao i u Velikoj Britaniji. Mjesta koja su posjetili: glavni grad Valletta, znamenito tradicionalno ribarsko naselje Marsaxlokk, Mdinu, nekadašnji glavni grad Malte,  srednjovjekovni grad okružen zidinama, a nalazi se na brdu u središtu otoka, ĦaġarQima kompleks hramova i Blue Grotto, jedna od najpoznatijih prirodnih znamenitosti Malte.

Radeći u multikulturalnoj grupi, na mjestu izuzetno bogate kulturne vrijednosti, sveukupno je doprinijelo posebnosti i dinamičnosti seminara, razvoju novih vještina naših učitelja koje će moći prenijeti svojim kolegama i učenicima u školi.

Zapisala učiteljica engleskog  jezika Mirjana Kelemin