prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osnovnoj školi Blato titula eTwinning škole

Nakon samo godinu dana sudjelovanja u eTwinning projektima, Osnovna škola Blato iz Blata na Korčuli, dobila je oznaku e-Twinning škole. U istoj godini učenici i učiteljice dobitnici su još četiri europske oznake kvalitete za projekte u kojima su sudjelovali, što potvrđuje kvalitetu e Twinning tima škole kao i činjenicu da škola s pravom i ponosom nosi titulu eTwinning škole.

Početkom 2020. godine nitko nije ni slutio koja nas sudbina i izazovi čekaju u narednim mjesecima školske godine 2019./2020. U veljači te godine, učiteljica 3. b razreda Dijana Ančić su čenicima se uključila u eTwinning projekt “Healthy Traditional Recipies”. Aktivnosti projekta odvijale su se u normalnim uvjetima do sredine ožujka. Tada su se u svim zemljama, sudionicama projekta, škole počele zatvarati i nastavile raditi po raznim modelima. Izazovi su bili veliki. Kao prvo, mnoštvo nepoznanica u virtualnom svijetu. U Republici Hrvatskoj je započela nastava na daljinu, ali aktivnosti projekta su se svejedno nastavile. Umješnošću voditelja projekta, zalaganjem učitelja, učenika i njihovih roditelja, projektne aktivnosti su se odvijale nevjerojatnom lakoćom. Još jednom je dokazano da biti učitelj nije zanimanje već poziv i da za učitelje svijeta nema prepreka, bez obzira na uvjete rada.

Svake godine se u rujnu evaluiraju projekti na nacionalnoj, a potom krajem listopada i europskoj razini. U to vrijeme eTwinning zajednica najuspješnijim projektima u Europi dodjeljuje Europsku oznaku kvalitete. Tako je 2020. godine projektu kojeg je u školi realizirala učiteljica savjetnica Dijana Ančić sučenicima, dodijeljena nacionalna, a potom i europska oznaka kvalitete.

U studenom je na došla obavijest učiteljici koja je s učenicima dobila europsku oznaku kvalitete da su ispunjeni uvjeti za dobivanje titule eTwinning škole. Uz puno uvažavanja i čestitke škola je pozvana da se prijavi za oznaku eTwinning škole. U postupku prijave su sudjelovali svi učitelji koji su se uključili u eTwinning projekte kao i ravnatelj. Svi su uvjeti bili zadovoljeni. Nakon samo godinu dana sudjelovanja u eTwinning projektima, škola je dobila oznaku e-Twinning škole za 2021.-2022.godinu. U istoj godini učenici i učiteljice dobitnici su još četiri europske oznake kvalitete za projekte u kojima su sudjelovali. To potvrđuje kvalitetu eTwinning tima škole kao i činjenicu da škola s pravom i ponosom nosi titulu eTwinning škole.

Dva projekta realizirala je učiteljica mentor Jelica Šeparović s učenicima. To su projekti: “Virtual book club” i “Digiteams”. Druga dva projekta realizirala je učiteljica savjetnica Dijana Ančić sučenicima. To su projekti: “Over my dream” i “Pjesme, igre i plesovi- od tradicijskog do suvremenog”.

U tijeku je i projekt “Hrana kao znak kulturne pripadnosti i identiteta”, u kojem škola sudjeluje kao škola suosnivač projekta. Projekt će biti završen do kraja 2021. godine. U ovom projektu, za razliku od ostalih navedenih u kojima su sudjelovale europske škole, sudjeluju samo škole iz Republike Hrvatske.

Suradnja i sama komunikacija sa školama partnerima u projektima, rad na projektnim aktivnostima, evaluacija i diseminacija provodila se i provodi korištenjem suvremenih metoda rada, digitalnih alata, društvenih mreža, videokonferencija, mobilnih aplikacija i putem službenih stranica projekata (Twinspace). Rezultati kao i diseminacija projekata provedeni su na službenim stranicama projekata, mrežnoj stranici škole, Facebook stranici i na lokalnom radiju.

Vrijednost sudjelovanja u eTwinning projektima je za učitelje i učenike velika, jer radom na projektima stječu kompetencije potrebne za 21. stoljeće. Radi tih vrijednosti projekti su integrirani u školski kurikulum. Učenici, a i sami učitelji, radom na eTwinning projektima upoznaju učenike iz drugih škola, sredina i zemalja, upoznaju jezike i kulture te tako razvijaju toleranciju, stječu iskustvo rada u međunarodnom okružju, usavršavaju strane jezike – posebice engleski jezik, komunikacijske i informatičke vještine. Putem rada na raznim aktivnostima razvijaju maštu, kreativnost, informatičku pismenost kao i svijest o prednostima i opasnostima virtualnog svijeta. Raznolike aktivnosti i izazovi u njima stvaraju kreativnog, kompetentnog i visoko motiviranog učenika.Iz škole pozivaju ostale da se pridruže eTwinning zajednici škola u Europi, jer putem ove platforme se može komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva. Postanite i vi dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi.

Priloženi dokumenti