prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Osvojena zlatna medalja na 8. Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca

Prošli se tjedan održao Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca, natjecanje na kojem svoja rješenja 17 složenih problema iz različitih područja prirodnih znanosti predstavljaju mladi znanstvenici iz cijeloga svijeta. Hrvatski je tim nakon petodnevnog natjecanja dogurao do samog finala te osvojio zlatnu medalju.

Pobjednički tim sastoji se od srednjoškolaca iz cijele Hrvatske; kapetanice Marite Machate (V. gimazija, Zagreb), Ivone Halas (Gimnazija Požega, Požega), Đurđice Kovačić (III. gimnazija, Split) i Marka Drozdeka (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka). Njihovi su mentori bili Magdalena Živković, Zoe Jelić Matošević te Noa Jelić Matošević.

Na turniru su naši učenici prezentirali svoja eksperimentalna rješenja problema o fitiljima, kemijskim oscilatorima, poskakujućoj bovi i plazmolizi kod stanica luka te su oponirali probleme o promjenjivim zvijezdama, Venerinoj muholovki i brojna rješenja drugih timova.

I prijašnji su hrvatski timovi bili vrlo uspješni na ovome natjecanju i prijašnjih godina osvojili dvije bronce (2017. i 2018.), jedno srebro (2016.) i dva zlata (2015. i 2019.)

No ovogodišnjem je timu bilo nešto teže, naime uslijed teške situacije finalni je tim brojao samo 4 člana, što ih nije spriječilo da se i ove godine iskažu osvojivši zlato kao najmanji tim u povijesti natjecanja. 

Za razliku od brojnih drugih natjecanja, prijave za Turnir nisu posustale za vrijeme korone, održavajući se online, kao na kraju i sam Turnir čije su se znanstvene borbe održavale „online“ između timova u realnom vremenu, a sudilo im je 40 sudaca iz cijeloga svijeta.

Prijave za državno natjecanje, čiji će ishod odrediti postavu tima za sljedeću godinu, otvorene su do 15. studenog 2020. godine, a više o njima i o cijelom natjecanju možete saznati na mrežnim stranicama Turnira mladih prirodoslovaca.