prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otkrivena golema osobna biblioteka Charlesa Darwina

Golema osobna biblioteka utjecajnoga prirodoslovca i biologa Charlesa Darwina bit će prvi put u cijelosti objavljena online.

Znanstvenici kažu da kolekcija knjiga, čiji je veći dio dosad bio nepoznat ili neobjavljen, upućuje na “izniman opseg” Darwinovih istraživanja. Katalog će na 300 stranica detaljno prikazati osobnu znanstvenikovu zbirku knjiga koju čini 7400 naslova i 13.000 svezaka.

Prethodni popisi uključivali su samo 15 posto knjižnice. Radilo se o knjigama, pamfletima i časopisima o temama poput biologije, geologije, filozofije, psihologije i religije, kao i o umjetnosti, povijesti i putovanjima. Među novootkrivenim djelima je i njemački časopis s prvom poznatom fotografijom bakterije. Većina radova je na engleskom, premda je polovina objavljena i na drugim jezicima, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom, nizozemskom i danskom.

Projekt pod nazivom “The Complete Work of Charles Darwin Online” trajao je 18 godina, a njegovo objavljivanje poklapa se s 215. godišnjicom Darwinova rođenja. Vodio ga je dr. John van Wyhe s Odjela za biološke znanosti Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS).

Ovakav detaljan prikaz kompletne Darwinove knjižnice je bez presedana i omogućuje nam da više nego ikada dosad cijenimo činjenicu da Darwin nije bio izoliran znanstvenik koji je radio sam, nego izniman stručnjak svoga vremena koji je djela gradio na sofisticiranoj znanosti, studijama i znanju tisuća suradnika, rekao je Van Wyhe. Doista, veličina i raspon djela njegove knjižnice ukazuju na izniman interes i opseg Darwinovih istraživanja i tuđih radova.

Projekt uključuje i virtualnu rekonstrukciju knjižnice s 9300 poveznica na primjerke djela koji su dostupni besplatno. Darwin je umro 1882. godine, a inventarom njegova doma evidentirano je više od 2000 uvezanih knjiga. Istraživači su koristili rukom pisan katalog na 426 stranica iz 1875. godine te su usporedili njegove skraćenice da bi otkrili 440 nepoznatih naslova koji su izvorno bili u knjižnici.

Ostali izvori uključuju popise pamfleta, njegove osobne bilježnice i zabilježbe, dnevnike njegove supruge Emme Darwin, knjige poklonjene Botaničkoj školi u Cambridgeu 1908. i 30 tomova Darwinove korespondencije, zbirke pisama koje je biolog pisao i slao ljudima širom svijeta.