prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvoren novi prostor Digitalnoga laboratorija NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 21. siječnja 2020. godine otvorila je novi prostor Digitalnoga laboratorija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu utemeljila je Digitalni laboratorij NSK kako bi poticala kulturu inovacija te novim naraštajima korisnika i knjižničara osigurala siguran prostor za upoznavanje i eksperimentiranje s novim tehnologijama

Slogan laboratorija Digitalne tehnologije dostupne svima ističe i socijalno osjetljivu ulogu knjižnica da svima pruže mogućnost jednake početne pozicije u svijetu u kojem su digitalne tehnologije postale imperativ za uspješnu društvenu uključenost.

U prostoru Digitalnoga laboratorija NSK provodit će se edukacije, radionice i predavanja iz STEM područja, pružat će se usluga 3D ispisa te će biti moguće korištenje računalne i druge opreme te programske potpore za potrebe studiranja, kreativnoga i stručnoga ili znanstvenoga rada. Sve aktivnosti bit će uskoro objavljene u kalendaru događanja na službenoj stranici Digitalnoga laboratorija NSK. Usluge i aktivnosti Digitalnoga laboratorija NSK namijenjene su cjelokupnoj akademskoj zajednici, zaposlenicima NSK i korisnicima knjižničarskoga sustava, nastavnomu osoblju, udrugama te svoj zainteresiranoj javnosti.

„Knjižnica već godinama radi na projektima digitalizacije građe i razvoju novih digitalnih usluga bilo da je riječ o istraživačima, studentima ili široj javnosti. Posebno ističem Digitalne zbirke NSK, Hrvatski arhiv weba, virtualne izložbe, portal Glagoljica, nacionalne repozitorije ocjenskih radova te EU projekte – e-Izvori s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te projekt e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine koji odnedavno provodimo s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske.

Uspostavom Digitalnoga laboratorija Knjižnica još više obogaćuje svoje usluge te se razvija zajedno sa svojim korisnicima, šireći i obogaćujući svoju tradicionalnu ulogu, ali i otvarajući nova područja za nove načine učenja, rada, igre, poslovanja i življenja. Vjerujem da je ovo samo početak nečega novog i drugačijega te da će Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svojim primjerom potaknuti i druge knjižnice u Hrvatskoj, ali i u regiji na slične inicijative“, istaknula je na otvorenju vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice NSK dr. sc. Tatijana Petrić.

Na svečanome otvorenju Digitalnoga laboratorija NSK Dragana Koljenik predstavila je i jedan od prvih projekata Laboratorija, projekt Smart Library – prototip primjene loT tehnologije u knjižnici, kojim se stvara temelj za razvoj pametne knjižnice kao dijela infrastrukture Interneta stvari (IoT). U prvoj etapi Projekta izrađena je mobilna aplikacija za korisnike Knjižnice Smart Library NSK koja na nov način povezuje knjižnicu i korisnika te predstavlja virtualni vodič kroz prostore i usluge Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Glavni je partner Digitalnoga laboratorija EPSON, a partner je na projektu Digitalni građanin i Institut za razvoj i inovativnost mladih. Digitalni laboratorij NSK dio je i projekta SMATH Zagrebačkoga inovacijskog centra, a uključen je i u globalnu mrežu GLAM Labs International GLAM Labs Community.

Pojedinosti o radu i uslugama Digitalnoga laboratorija NSK.

Mobilna aplikacija Smart Library NSK.