prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorena izložba „Krasopis – lijepo pismo“

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 22. prosinca 2021. godine otvorena je izložba Krasopis – lijepo pismo u organizaciji Hrvatskoga školskog muzeja. Izložba koja je postavljena u povodu obilježavanja 120. obljetnice utemeljenja Hrvatskoga školskog muzeja moći će se razgledati do 13. siječnja 2022. godine.

Priča o krasopisu kao nastavnomu predmetu započinje pričom o razvoju pisma, prvim pismovnim sustavima te definiranjem pojma kaligrafija ili krasopis. Izložba prikazuje povijesni razvoj obuke u pisanju krasopisom na ovim prostorima od vremena stare krajiške škole, Vojne krajine do prvih hrvatskih školskih zakona u drugoj polovici 19. stoljeća.

Prikazana su i osnovna obilježja krasopisa, predmeta koji se u hrvatskim školama učio sve do sredine 20. stoljeća, i to od osnovnoga svojstva lijepoga pisma, izgleda slova, zahtjeva koje trebaju ispuniti učitelji do onih koji se postavljaju pred učenike.

Izložba donosi i muzejske predmete koji svjedoče o tome kako je izgledao nastavni predmet krasopis te čime se na tome predmetu služilo. Izložene su školske klupe, školske ploče i pločice, učeničke torbe, zidne ploče, šarolike pernice, pera i držala, tintarnice, sušila za tintu kao i zavidan broj pisanki.

Krasopis – lijepo pismo izložbeni je projekt nadahnut bogatim muzejskim fondom, vrijednim predmetima koji se čuvaju u muzejskim zbirkama, arhivu te knjižnici Muzeja. Opsežan popis kataloških jedinica u katalogu kao i više od 300 izvornih predmeta javnosti predstavljenih izložbom, dokaz su koliko je bio bitan i što je za povijest hrvatskoga školstva značio nastavni predmet krasopis.