prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorena izložba „Najbolje zelene knjižnice“

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnicu u Zagrebu 23. svibnja 2019. godine  svečano je otvorena izložba pod nazivom Najbolje zelene knjižnice u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku. Izložba predstavlja svjetske primjere dobre prakse zelenoga knjižničarstva, čemu je pridonijela dodijeljena nagrada Zelena knjižnica Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) za 2018. godinu – IFLA Green Library Award 2018. njezinu projektu Zeleni festival kao jednomu od šest najboljih svjetskih zelenih projekata knjižnica.

Osim Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, predstavljena je i prvonagrađena Narodna knjižnica u Foshanu, Gradska knjižnica „József Attila“ u Tatabányi, Općinska knjižnica u Sirni, Nacionalna knjižnica i državni arhiv Islamske Republike Iran te Knjižnica Međunarodnoga sveučilišta Sjedinjenih Američkih Država u Africi.

Izložba je organizirana u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva te s Radnom skupinom za okoliš, održivost i knjižnice (Environmental, Sustainability and Libraries Special Interest Group) Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA). Autorica je izložbe predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva Ana Rubić. Izložba je otvorena do 8. lipnja 2019. godine.

Pozdravne su govore na svečanome otvorenju izložbe održali glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, znanstveni savjetnik u Institutu za turizam dr. sc. Zoran Klarić, izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske Ivana Marinković Zenić te akademik i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt, koji je izložbu i otvorio.

O nagradi IFLA Green Library Award, načinima vrjednovanja prijavljenih knjižnica i nagrađenim knjižnicama 2018. godine govorila je tajnica Posebne radne skupine za održivost okoliša i knjižnica IFLA-e dr. sc. Petra Hauke.

Stručno izlaganje o stanju bioraznolikosti globalno i u Hrvatskoj održao je dr. sc. Aljoša Duplić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

Zeleno djelovanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nije samo u njezinim programima i djelatnostima, ono se temelji i na ekološkoj osviještenosti njezinih djelatnika koji to ističu različitim oblicima umjetničkoga djelovanja. Tako su svoju ekopoeziju na svečanome otvorenju pročitali Dobrila Zvonarek, Ivanka Zdrilić i Stevo Leskarac, koji je tom prilikom izložio i zanimljive skulpture nastale recikliranjem plastičnih boca.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u svibnju 2016. godine pokrenula je projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, čija je svrha izobrazba korisnika Knjižnice, njihovo osvješćivanje i senzibiliziranje o temi zaštite okoliša i održiva razvoja, uključivanje u određene programe, popularizacija programa s područja zaštite i očuvanja prirode te predstavljanje rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, stručnih radova, nakladništva i projekata. Od utemeljenja Projekta provedeno je mnoštvo djelatnosti koje su dio planiranoga ekološkog djelovanja Knjižnice.