prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorena izložba „(Ne)red“ u NSK

Izložba likovnoga umjetnika Tina Samaržije pod nazivom (Ne)red otvorena je 29. ožujka u velikome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a moći će se razgledati do 9. travnja 2022. godine.

Na početku svečanosti okupljenima se obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević te voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Tamara Ilić Olujić koja je okupljenima govorila o likovnome opusu Tina Samaržije. Okupljenima se obratio i autor izložbe Tin Samaržija.

Izložbom (Ne)red umjetnik predstavlja svoje crteže tušem i rapidografom koji su nastali kao odgovor na pandemiju i potres.

Tin Samaržija rođen je 11. travnja 1997. godine u Zagrebu. Svoje je grafičko umijeće stjecao na Grafičkome odjelu Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu pod mentorstvom prof. Jure Kokeza, Preddiplomski studij završio je na Grafičkome odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u klasi red. prof. dr. art. Roberta Šimraka s nagradom iz latinske klasifikacije Summa cum laude baccalaureus grafike. Diplomski studij grafike završio je 2022. godine pod mentorstvom izv. prof. art. Josipa Baćea. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika.

Tri grafičke mape koje je dosad objavio su: Memento mori, Unutarnji kaos Psiha, ono živo u nama koje je darovao Knjižnici zajedno s jedanaest crteža koji se nalaze u fondu Grafičke zbirke NSK.

Svoje radove izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, i to u Zagrebu, Karlovcu, Brseču, Puli, Rijeci, Vukovaru, Ptuju, Beogradu, Londonu, Doncasteru, Madridu, Istanbulu itd., a jedna od njih bila je i izložba radova iz grafičke mape Hommage Tonku Maroeviću, gdje je zajedno s još tridesetak umjetnika svojim radom odao počast zaslužnomu akademiku. Izložba se održala u prostoru Knjižnice te u Starome Gradu na Hvaru i Brseču.