prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorene prijave za sudjelovanje na IIPC Konferenciji o arhiviranju weba

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Konzorcijem za dugoročnu pohranu internetskoga sadržaja (International Internet Preservation Consortium – IIPC) organizira i domaćin je Godišnje skupštine (General Assembly) i Konferencije o arhiviranju weba – Web Archiving Conference (WAC).

Konferencija o arhiviranju weba na temu “Web archiving community: maturing practice together” održat će se 6. i 7. lipnja 2019. godine u hotelu The Westin Zagreb. Rana prijava sudjelovanja  na Konferenciji otvorena je do 15. travnja 2019. godine, dok prijave za sudjelovanje završavaju 24. svibnja 2019. godine.

Konzorcij IIPC utemeljen je 2003. godine na poticaj nacionalnih knjižnica Australije, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Islanda, Italije, Norveške, Švedske, Velike Britanije, Kongresne knjižnice i mrežne platforme Internet Archive. Članovi Konzorcija su knjižnice, arhivi, muzeji i druge baštinske ustanove, a neki od ciljeva Konzorcija su: omogućiti sakupljanje, čuvanje i trajni pristup internetskim sadržajima, razvoj i uporaba zajedničkih pomagala, tehnologija i standarda za uspostavljanje internacionalnoga arhiva, poticanje knjižnica, arhiva, muzeja i ostalih baštinskih ustanova na prikupljanje sadržaja s interneta.

Nacionalna i sveučilišna je  knjižnica u Zagrebu sa svojim Hrvatskim arhivom weba članica je konzorcija IIPC od 2008. godine te se Godišnja skupština i Konferencija podudaraju se s petnaestom obljetnicom postojanja Hrvatskoga arhiva weba.

Dva su pozvana predavača na Konferenciji:  Harry Verwayen – direktor Europeane, i dr. sc. Anat Ben-David – viša predavačica i jedna od osnivačica Digitalnog Laboratorija na Otvorenom učilištu u Izraelu.

Na Konferenciji će se kroz osam tribina, četiri radionice, 36 izlaganja te šest posterskih izlaganja dobiti uvid u najnovija svjetska dostignuća u razvoju alata, tehnologija, standarda i iskustva za kvalitetnije arhiviranje internetskoga sadržaja, čime se omogućuje jednostavnija primjena i korištenje ove vrste sadržaja u analizama i istraživanjima.

Preliminarni program dostupan je na http://netpreserve.org/ga2019/programme/wac/

Pozivaju se svi zainteresirani da se prijave za sudjelovanje putem registracijskog obrasca na http://netpreserve.org/ga2019/registration/.

Više informacija o Konferenciji, preliminarnom programu i prijavnici za sudjelovanje možete pronaći na mrežnim stranicama Konferencije.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.