prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvoreni jubilarni 30. Marulićevi dani

Prvu Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu dobio je Dino Pešut za 'Granatiranje', a nagradu je njemu kao i ostalim nagrađenima uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek čime su u utorak navečer u splitskom HNK svečano otvoreni jubilarni 30. Marulićevi dani.

Prvu nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu dobio je Dino Pešut za “Granatiranje”, dok su drugu nagradu podijelili Mateja Posedi za tekst “Međimurski lepi dečko” i Davor Špišić za djelo “Dječak”. Treću su nagradu ravnopravno osvojili Branislav Glumac za “Hvatače sjenki”, Katja Grcić za “Strah tijela od poda” i Espi Tomičić za “Ostavljam vam kodove i hvala za prijateljstvo ili Bit će sve okej.”
 
Pešut je zahvaljujući na nagradi  rekao da je drama “Granatiranje”  ljubavna priča, o susretu dvoje ljudi u dva različita konteksta od kojih je jedna ratna zbilja, jedno granatiranje grada, a drugi u noćnom klubu.
 
Uz novčane nagrade nagrađenima su uručene i plakete, te brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića.
 
Na javni poziv za Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu bilo je prijavljeno 59 dramskih tekstova različitih forma, narječja, tema i kvalitete. O nagrađenima je odlučivalo povjerenstvo u kojem su bile Branka Cvitković, Nenni Delmestre i Sanja Nikčević, a odluke su donesene većinom glasova.
 
Jubilarni 30. Marulićevi dani u novom terminu, jer dosadašnji u travnju nije mogao biti održan zbog pandemije, donose 12 domaćih i regionalnih predstava. Izbornica Festivala je Gordana Ostović koja je između 48 ponuđenih predstava izabrala njih 12 od kojih jedna igra u Zagrebu. Publika će moći gledati predstave kazališta HNK Split i Zagreb, splitskog Gradskog kazališta lutaka, GDK Gavella, Umjetničke akademije Split, Kazališta Marina Držića, Zagrebačkog kazališta mladih, HNK Varaždin, Narodnog pozorišta Mostar i njihovog HNK, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i Studia K. Szinhaz iz Budimpešte.
 
30. Marulićevi dani, koji su posvećeni njegovom utemeljitelju i prvom ravnatelju Radi Perkoviću, trajat će do 26. listopada 2020. godine.