prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
astronomija
Teleskop James Webb snimio zapanjujuće slike svemira

Teleskop James Webb snimio zapanjujuće slike svemira

James Webb, najveći i najsnažniji svemirski teleskop na svijetu, snimio je neke zapanjujuće slike svemira otkako je 24. siječnja 2022. otvorio svoje golemo zrcalo i stigao na promatračko mjesto 1,6 milijuna kilometara od Zemlje.

„Per aspera ad astra“

„Per aspera ad astra“

Na početku školske godine 2022./2023. nastavnici iz Osnovne škole Ivana Lovrića u Sinju Nena Kekez Grubiša, Jure Poljak i Rozana Ivković-Ćurić osmislili su projekt „Per aspera ad astra“ (Malen ispod zvijezda) kojim su povezali nastavu Geografije, Povijesti, Kemije i Matematike.

„Per aspera ad astra“

Suze sv. Lovre u noći s 12. na 13. kolovoza

Meteorski roj Perzeida, poznatijih kao ‘suze svetog Lovre’, ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza, a uvjeti za promatranje bit će izvanredni s obzirom na to da Mjesec skoro uopće neće ometati vidljivost te nebeske pojave, a i vremenska prognoza je dobra.

Misterij Saturnovih prstenova

Misterij Saturnovih prstenova

Saturn je šesti planet u Sunčevu sustavu a najpozatije obilježje su mu prstenovi koji ga okružuju u sedam pojaseva. Saturnovi prstenovi nisu ništa drugo nego prašina i brojni komadi leda.

Astronomi otkrili najudaljenije zvijezde Mliječne staze

Postanak svemira (drugi dio)

Kvarkovi, barioni, hadroni… Kako se oblak plina širio, sekundu nakon eksplozije temperatura svemira pala je na deset milijardi stupnjeva. Fotoni, čestice zračenja, više nisu imali dovoljnu energiju da sudaranjem spriječe stvaranje čestica materije.

Praški astronomski sat

Praški astronomski sat

Svaki dan stotine turista iz cijeloga svijeta dolazi ispred Stare gradske vijećnice u Pragu kako bi uživali u fascinantnoj mehaničkoj predstavi koja se u srednjem vijeku smatrala jednim od svjetskih čuda.