prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
medicina
Hipokratova zakletva

Hipokratova zakletva

Hipokratova zakletva nastala je prije 2500 godina i prvi je kodeks liječničke etike u kojem se po prvi puta utemeljuje liječništvo kao profesija s određenim etičkim obvezama liječnika prema osobi kojoj se pomaže kao pacijentu.

Kratkovidnost i dalekovidnost

Kratkovidnost i dalekovidnost

Među ljudskim organima oči su istinska dragocjenost. Prenose u naš mozak slike svega što se u vidokrugu nalazi. I najbližih sitnih predmeta i onih najudaljenijih. Odmah, kristalno jasno i u najraskošnijim bojama. Omogućuju nam snalaženje u prostoru, kretanje, ispravne pokrete, obavljanje svakodnevnih aktivnosti, uživanje u ljepotama krajolika.

25. travnja – Dan DNK

25. travnja – Dan DNK

Dana 25. travnja 1953. godine znanstvenici James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins i Rosalind Franklin objavili su u stručnom časopisu Nature objašnjenje strukture DNK. Zbog toga se upravo na taj datum obilježava Međunarodni dan DNK.

Ljekovito bilje

Ljekovito bilje

Liječenje ljekovitim biljkama u mnogim se društvima primjenjuje odavno. U liječenju travari uglavnom koriste cijelu biljku jer smatraju da najveće uspjehe postižu zajedničkim djelovanjem svih njezinih sastojaka. Mnogi lijekovi suvremene medicine dobivaju se iz biljaka koje koriste travari.

Ljekovito bilje

Forenzičari

Potaknuto brojnim televizijskim serijalima emitiranim proteklih par godina, poraslo je zanimanje javnosti za dio medicine i kriminalistike koju nazivamo forenzika. Umjesto akcijskih junaka i majstora borilačkih vještina, glavne uloge dobili su „policajci u bijelom“ koji zapletene kriminalističke slučajeve rješavaju u tišini moderno opremljenih laboratorija.