prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
razvoj djeteta
Uloga slikovnica u odgoju i obrazovanju djeteta

Prevencija ovisnosti o nikotinu kod djece

Zdravstveni rizici pušenja dobro su poznati, pa ipak sve više djece i mladih počinje pušiti. Smatra se da je otprilike 90% odraslih pušača svoju nezdravu naviku (ili ovisnost) započelo još dok su bili maloljetni (ili čak djeca). Važno je pobrinuti se da dijete razumije koji su zdravstveni i psihološki rizici te negativne strane ovisnosti o nikotinu. Odgoj djeteta u atmosferi povjerenja, prihvaćanja, razumijevanja i sigurnosti, zatim pružanje informacija o rizicima pušenja, kao i uspostavljanje jasnih i argumentiranih pravila vezanih uz pušenje – sve to pomaže u zaštiti djeteta te prevenciji razvoja ove navike.

Uloga slikovnica u odgoju i obrazovanju djeteta

Dječje samopouzdanje i još ponešto

Zdrav osjećaj samopouzdanja može se smatrati djetetovim štitom koji ga brani i čuva od različitih izazova s kojima se svakodnevno neminovno susreće. Čini se da djeca koja se doživljavaju pozitivno i koja se osjećaju dobro sama sa sobom lakše razrješavaju konflikte te lakše odolijevaju negativnim utjecajima i pritiscima, spremnija su na smijeh, više uživaju u životu, te su u svojoj osnovi optimističnija i realističnija. S druge pak strane, djeca s niskim samopouzdanjem konflikte često doživljavaju kao izvore frustracije i tjeskobe. 

Uloga slikovnica u odgoju i obrazovanju djeteta

Integritet i/ili suradnja

U osnovi svakog međuljudskog odnosa leži sukob. Makar to možda zvuči „teško“ i nevjerojatno, čim smo s nekim u odnosu odmah smo i u sukobu, jer čak i ako s tom osobom dijelimo identične želje i potrebe, malo je vjerojatno da ćemo ih imati istovremeno.