školjke
Kako školjke proizvode bisere?

Kako školjke proizvode bisere?

Kamenica (lat. Ostrea edulis), Oštriga ili Europska kamenica, je morska školjka iz porodice kamenica (Ostreidae). Biseri su sastavljeni od potpuno iste sedefaste tvari od koje se sastoji unutarnja podloga ili „postava“ školjke – ostrige. Tijelo kamenice je nježno, i da bi ga zaštitila od ozljeda ona luči tekućinu koja je istog sastava kao biser i s tom tekućinom oblaže unutrašnjost svoje zaštitne ljušture o koju se naslanja tijelom.

Kako školjke proizvode bisere?

Školjke daju odgovore

U Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu prije 4 godine pokrenuli su projekt koji omogućava putovanje u prošlost izučavanjem rasta školjkaša – sklero kronologija.

Kako školjke proizvode bisere?

Plaža školjki u Australiji

Plaža školjki (Shell Beach) nalazi se u zapadnom dijelu Australije (Shark Bay, L’Haridon zaljev) i sve je samo ne obična plaža. Umjesto pijeskom ili kamenjem, prekrivena je školjkama. Plaža dugačka 110 km jedna je od samo dvije plaže na svijetu koje su u potpunosti prekrivene školjkama.

Kako školjke proizvode bisere?

Ubodi i ugrizi iz prirode

Hladni dani su odavno prošli. Vrijeme je povratku prirodi i provođenju dana pod otvorenim nebom. Avanturisti u ovo doba godine pokušavaju postići još neispunjene izazove i odlaze u neposjećena mjesta i nedirnutu prirodu.