prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Kako školjke stvaraju bisere

Kamenica (lat. Ostrea edulis), Oštriga ili Europska kamenica, je morska školjka iz porodice kamenica (Ostreidae). Biseri su sastavljeni od potpuno iste sedefaste tvari od koje se sastoji unutarnja podloga ili „postava“ školjke – ostrige.

Tijelo kamenice je nježno, i da bi ga zaštitila od ozljeda ona luči tekućinu koja je istog sastava kao biser i s tom tekućinom oblaže unutrašnjost svoje zaštitne ljušture o koju se naslanja tijelom.

Čim u unutrašnjost jedne školjke upadne nešto što njeno tijelo može ozlijediti, na primjer zrnce pijeska, ostriga ga odmah oblaže s nekoliko slojeva sedefaste tvari kojom oblaže i unutrašnjost svoje ljušture, pa zalutalo zrno pijeska postaje biser.

Kad se sve to odigrava sasvim prirodno, biser može biti savršeno oblikovan. Međutim, čovjek je pronašao način kako da pomogne ostrigi u stvaranju bisera: potrebno je samo ubaciti fino zrnce pijeska ili komadić sedefa u kamenicu. Poslije dvije ili tri godine, kad školjku izvadi iz vode i otvori je, iz nje se može izvaditi pravi biser. Taj se postupak zove „uzgoj bisera“, i obično ne donosi tako savršene bisere kao što su prirodni.

U Japanu su pronašli način proizvodnje savršenih oblika „uzgojenih bisera“. Tvar što potiče kamenicu na stvaranje bisera ubrizgava se neposredno u njeno tijelo. To je vrlo osjetljiva i delikatna kirurška intervencija, koja zahtijeva krajnju pažnju i vještinu, jer se tijelo ostrige ne smije ni najmanje ozlijediti.

Najveći biser koji je do danas pronađen bio je dugačak oko 5 centimetara, s obujmom od preko 10 centimetara. Poznato je da su pravi biseri vrlo skupocjeni, pa se mnogi ljudi zadovoljavaju kupovinom lažnih bisera. Francuzi raspolažu tehnikom za proizvodnju lijepog umjetnog bisera: probušene staklene bisere oblažu tvari dobivenom od svijetlih ljuski nekih riba, a unutrašnjosti bisera ispune voskom.