voće
Zdrava i nezdrava prehrana

Zdrava i nezdrava prehrana

Koju hranu, koliko i kada uzimati za zdrav život? Koja je hrana nezdrava? Na ta pitanja danas je teško odgovoriti, jer nas svakodnevno u novinama i televizijskim emisijama nutricionisti, liječnici, prozvođači hrane i trgovci obasipaju različitim savjetima što i kako jesti.

Zdrava i nezdrava prehrana

Zdrava i nezdrava prehrana

Koju hranu, koliko i kada uzimati za zdrav život? Koja je hrana nezdrava? Na ta pitanja danas je teško odgovoriti, jer nas svakodnevno u novinama i televizijskim emisijama nutricionisti (stručnjaci za prehranu, naziv dolazi od lat. nutrire – hraniti), liječnici, prozvođači hrane i trgovci obasipaju različitim savjetima što i kako jesti, a ti savjeti ovise o doktrinama, istraživanjima, iskustvu i o komercijalnim interesima pojedinih trgovaca i proizvođača namirnica.

Voće čuva naše zdravlje

Voće čuva naše zdravlje

Učenici 1.b razreda Osnovne škole kraljice Jelene iz Solina od početka ove školske godine sudjeluju u projektu Voće čuva naše zdravlje. Sudjelujući u projektnim aktivnostima učenici su osvijetili važnost zdrave prehrane te upoznali načine kako to mogu ostvariti.

Voće čuva naše zdravlje

Pravilna prehrana školskog djeteta

Djeca koja ne doručkuju često su pospana, slabije postižu koncentraciju i otežano prate nastavu.

Dobro uravnotežena i zdrava prehrana temelji se na uzimanju raznovrsne hrane, koja osigurava sve potrebne hranjive sastojke i optimalan dnevni unos energije, koji omogućava normalan rast i razvoj djece. Rezultati sistematskih pregleda učenika osnovnih i srednjih škola pokazuju da povišenu tjelesnu težinu ima oko 10% učenika i 7,8% učenica.

Voće čuva naše zdravlje

Mediteranska prehrana – najzdravija prehrana

Mediteranski način prehrane istraživali su mnogi liječnici i nutricionisti, i sva su istraživanja pokazala da se mediteranskom prehranom postiže zdrav i dug život te da ona štiti od infarkta i drugih srčanožilnih bolesti i od raka, dakle od bolesti zbog kojih se u razvijenim zemljama najviše umire (75% uzroka smrti).