prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Znate li kako ispravno jesti voće?

Sezona je raznolikog voća, a uslijed ljetnih vrućina dobro nam dođe da se njime rashladimo. Međutim da bi imalo učinka, valja ga pravilno konzumirati – na prazan želudac.

Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksikaciji našeg organizma kojeg snabdijeva s velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti. Svi mislimo da jesti voće znači, oguliti mu koru ako je pooterno, nasjeći na kriške i staviti u usta. No to nije tako jednostavno.

Ispravan način jedenja voća je njegova konzumacija na prazan želudac, što znači da ga nikako ne treba jesti poslije obroka. Pojedete li dvije šnite kruha, a zatim voćku, ona je zbog brze razgradnje i mnogo vode koju sadrži spremna “proći” ravno kroz želudac u crijeva, ali ju prethodno unesen obrok u tome spriječava. Voće dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospješuje probavu i sokove, pa cijela masa takve hrane počinje se kvariti. U međuvremenu, cijeli obrok fermentira i pretvara se u kiselinu.

Koliko ste puta osjetili da vam se podriguje od kriške-dvije lubenice kojom ste se željeli osvježiti nakon ručka ili večere ili ste osjećali da su vam crijeva odjednom proradila kad ste pojeli bananu u istoj situaciji. To se neće dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi plinove i zato često osjetite napuhnutost u trbuhu, izuzev citrusnog voća s puno kiseline, poput narandži ili limuna.

Pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat sokova. Nije dobro jesti ni kuhano voće, poput kompota jer se kuhanjem uništavaju svi vitamini. Pojesti cjelovit plod bolje je nego pijenje soka. Želite li se svejedno osvježiti sokom, pijte ga sporo – gutljaj po gutljaj koji pokušajte pomiješati sa slinom prije gutanja.

Tekst je preuzet s portala Dobre vijesti info.