prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pariška soba – biser Hrvatskog školskog muzeja u MSU

U utorak, 14. rujna 2021. godine, u 11 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu javnosti će se predstaviti reprezentativna cjelina Hrvatskog školskog muzeja – Pariška soba.

Hrvatski školski muzej je zbog oštećenja zgrade u potresu svoj 120. rođendan dočekao zatvoren za posjetitelje. Ljubaznošću Muzeja suvremene umjetnosti najpoznatija i najreprezentativnija izložbena cjelina Školskog muzeja – Pariška soba – od sada je besplatno dostupna svim posjetiteljima!

Pariška soba koja je bila dio stalnog postava Hrvatskog školskog muzeja iznimno je vrijedna kulturno-povijesna cjelina kojom se školstvo Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije predstavilo na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Historicistički namještaj izradili su, po nacrtima arhitekta Hermana Bolléa, učenici Kraljevske zemaljske obrtne škole u Zagrebu, a akvarele s motivima školskih i kulturnih ustanova naslikali su poznati hrvatski likovni umjetnici toga vremena poput Slave Raškaj, Otona Ivekovića, Celestina Medovića, Belle Csikos Sesije i drugih.

U prošlogodišnjim potresima zgrada Hrvatskog učiteljskog doma u kojoj se nalazi muzej pretrpjela je velika oštećenja. Stalni postav muzeja spremljen je na sigurno, a Pariška soba je svoj privremeni smještaj našla u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje će se do daljnjega moći besplatno razgledati.

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj otvoren prije 120 godina, u kolovozu davne 1901. Muzej je danas zatvoren za javnost, a svoje aktivnosti nastavlja u suradnji s drugim muzejima, obrazovnim institucijama i kulturnim ustanovama predstavljajući svoje pokretne izložbe o školstvu/školovanju u Hrvatskoj i izvodeći poznate radionice Školskog poput krasopisa, vezenja križićem i drugih.