prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Podjelom zahvalnica i književnim susretom završena 11. sezona projekta Mreža čitanja

Podjelom zahvalnica i pohvalnica uspješno je završena još jedna sezona projekta Mreža čitanja za srednje škole. Nacionalna razina natjecanja održana je 10. svibnja 2024., a ovogodišnje rekordne brojke svjedoče da srednjoškolci i dalje pokazuju veliki interes za čitanjem te da rado otkrivaju nove žanrove i književne forme.

“Mreža čitanja” projekt je koji djeluje u sklopu udruge Hrvatska mreža školskih knjižničara, a provodi se online, u dvije kategorije: kvizu znanja i izradi multimedijskoga uratka. Tijekom cijele sezone u kvizu znanja sudjelovalo je 708 učenika iz 115 škola, a prijavljeno je 26 multimedijskih radova. Na nacionalnoj je razini sudjelovalo 294 učenika, a 10 multimedijskih radova izrađivalo je, samostalno ili timski, 27 učenika. U kvizu znanja najuspješnije su bile učenice iz Gimnazije Lucijana Vranjanina i Ekonomske škole Vukovar, a u izradi multimedijskoga uratka prvo je mjesto osvojio zajednički rad dvoje učenika iz Srednje škole Zvane Črnje Rovinj.

Ovogodišnjom temom U mreži odrastanja nastojalo se prikazati prepreke i izazove s kojima su se književni junaci susreli tijekom svojeg odrastanja u raznim razdobljima i na raznim dijelovima svijeta.

Projektom se učenicima, između ostaloga, pokušava približiti stvaralaštvo domaćih autora pa je tako prvo djelo, koje se čitalo na školskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini natjecanja, bio Hotel Wartburg Zorana Žmirića. U ovom se hit-romanu jednog od naših najčitanijih književnika opisuju crtice iz odrastanja neimenovanog dječaka u bivšoj Jugoslaviji, uz sestru, majku i autoritativnoga oca koji svoj voljeni automobil Wartburg smatra gotovo članom obitelji. S Wartburgom priča započinje i završava, a s njim su povezani i ključni događaji u životu ove obitelji. U pozadini obiteljske priče osjeti se duh vremena, mentalitet i kulturološke značajke onoga doba, što je mladim čitateljima bilo osobito zanimljivo.

Na regionalnoj razini učenici su čitali strip Perzepolis koji ih odvodi u daleki Teheran, u doba Islamske revolucije. Ovu autobiografsku priču Marjane Satrapi prikazala je formom stripa, a upravo je taj književni format, koji učenici ne čitaju kao dio obvezne lektire, bio poseban izazov na koji su izrazito pozitivno reagirali.

Nacionalna razina donosi tešku priču Christiane F., zabilježenu na magnetofonskim vrpcama, o odrastanju u Berlinu sedamdesetih godina, kada je na desetke mladih ljudi izgubilo život u paklu ovisnosti o heroinu, a najmlađe žrtve imale su tek 14 godina. Sama Christiane F. hašiš  je probala već u dvanaestoj godini života, a samo godinu dana poslije postala je ovisnica o heroinu. Roman sadrži slikovite i mučne opise iskustava ovisnika i na taj način već desetljećima mladim ljudima pokazuje  štetnost i posljedice konzumiranja opojnih sredstava.

Sezona je zaključena virtualnim književnim susretom sa Zoranom Žmirićem, autorom djela koje je posebno oduševilo učenike. Književnik je u razgovoru otkrio da mu je bila čast biti dijelom ove priče, ali je osjetio i tremu zbog velike odgovornosti prema čitateljima mlađe populacije.

Za čitanje bi srednjoškolcima rado preporučio upravo knjigu koju su ove godine čitali u Mreži čitanja Mi djeca s kolodvora Zoo koja mu je i samom na popisu deset knjiga koje su ga formirale. Knjiga koja mu je bila presudna za to da se odluči baviti pisanjem bila je Siddhartha Hermana Hessea, a podijelio je i niz drugih naslova koji su ga tijekom života oblikovali. Susret je završio inspirativnom porukom za učenike: – Bez obzira na to u koju školu idete, ako ste automehaničari, dajte sve od sebe i budite fantastični automehaničari, ako ste frizerke, budite fantastične frizerke. Učite, polažite ispite, radite praksu. Jer baš svatko voli fantastične automehaničare i fantastične frizerke, a nitko ne voli loše liječnike. Neka vas ne zasjenjuju priče kako morate biti ne znam što u životu jer uspješnost se ne mjeri diplomom nego količinom srca koje dajete u to što radite. – zaključio je Zoran Žmirić.

Glavni je cilj projekta potaknuti interes učenika za čitanje djela izvan obvezne lektire, a da je cilj postignut te da dobar glas o knjizi putuje brzo dokazuju i pozitivne povratne informacija učenika i profesora.

Tina Petko iz Ekonomske škole Vukovar odabrala je Hotel Wartburg za predstavljanje razredu u sklopu djela koje učenici moraju samostalno odabrati. Na stranu to što je djelo upoznala preko sudjelovanja u projektu, svidjelo joj se i njezino je predstavljanje zaista zainteresiralo učenike, uvjerena sam da će neki od njih i posegnuti za romanom. – napisala nam je profesorica Tihana Lenđel.

Evaluacija projekta pokazala je da učenici vole književna djela koja se bave životnim temama i izazovima s kojima se suočavaju njihovi vršnjaci. Nadamo se da će i sljedeće sezone donijeti isto oduševljenje te da će svaki učenik pronaći djelo koje će ga dotaknuti, motivirati i inspirirati. Novosti o projektu možete pratiti na mrežnoj stranici Mreža čitanja, a za sve dodatne informacije možete se obratiti voditeljicama na mrezacitanja@gmail.com.