prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Posjet socijalnoj zadruzi “Pružimo ruke” u Bjelovaru

Dana 26. ožujka 2014. godine učenici 4.d razreda, usmjerenja upravni referent Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, bili su u posjetu Socijalnoj zadruzi „Pružimo ruke“ u Bjelovaru u sklopu predmeta Poduzetništvo s menadžmentom. Terensku nastavu organizirala je od predmetna nastavnica, Aleksandra Hohnjec, dipl.oec., u dogovoru s ravnateljem škole i razrednicom.

Dok nezaposlenost vrtoglavo, ali postojano raste, a čini se nevjerojatnijim doći do radnog mjesta, pogotovo u slučajevima kada je osoba dio neke marginalizirane i/li socijalno osjetljive skupine, izlaz bi mogao biti socijalno poduzetništvo. Da bi se bolje upoznali i razumjeli socijalno poduzetništvo, učenici i nastavnica su odlučili posjetiti Socijalnu zadrugu „Pružimo ruke“ u Bjelovaru, prvu takve vrste u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Srdačno su ih dočekale gospođa Đurđa Adlešič, upraviteljica navedene Zadruge, gospođa Ana Urbanek, predsjednica Skupštine Socijalne zadruge „Pružimo ruke“ kao i žene žrtve obiteljskog nasilja i one koje su dugotrajno bez posla te im je potreban posao kako bi osigurale egzistenciju za sebe i djecu. Kroz zadrugu su angažirane na jedinstvenom projektu koji povezuje tradiciju, kulturu i običaje i prirodni materijal, komušinu koja se inače baca. Zahvaljujući edukaciji koju im je pružila Socijalna zadruga „Pružimo ruke“ u suradnji s Udrugom „Petrine pletilje“, socijalno ugrožene žene imaju priliku zaraditi izrađujući unikatne ukrase i cekere za laptop.

Inače, Udruga „Petrine pletilje“ je angažirana na izradi unikatnih navlaka i torbi za prijenosna računala i popularne tablete. Mina Petra, poznata etno dizajnerica čiji su radovi i kreacije proslavljeni diljem svijeta, dizajnirala je torbu za laptop i korice za tablet izražene od kukuruzovine i pletene prema tradicijskom načinu omatanja materijala oko osnovnog oblika.

Zadruga je osnovana prije godinu dana, a do sada su osposobili i educirali brojne grupe žena za izradu Cekera za laptop koji je ujedno i osnovni proizvod Zadruge. Ceker se izrađuje od prirodnih materijala, odnosno komušine i služi kao funkcionalni suvenir. Da bi se došlo do komušine koja je za uporabu, potrebno je ručno brati kukuruz, čime se vraća iskonskim korijenima sela. Ceker za laptop je dobio zlatnu medalju na Prvom sajmu inovacija Hrvatske gospodarske komore. Osim cekera, žene iz Socijalne zadruge „Pružimo ruke“ izrađuju i različite ukrase, pa su tako prigodom prošlih i za nadolazeće blagdane napravile mnoštvo  božićnih, novogodišnjih i uskršnjih ukrasa. Bjelovar je postao prepoznatljiv po ovoj udruzi.

Radionice vodi časna sestra Samuela Premužić koja je autorica božićnih jaslica koje krase mnoge crkve. Svojim autorskim radom predstavljala je 1996. godine Hrvatsku na Međunarodnoj izložbi božićnih jaslica u Rimu. Svoje radove sestra Samuela predstavljala je na mnogim izložbama diljem Hrvatske, ali i u mnogim zemljama svijeta.

Učenici su postavljali brojna pitanja iz područja socijalnog poduzetništva na koja su domaćini odgovarali. Učenici su ovaj posjet ocijenili najvišim ocjenama i zaključili da je riječ o jedinstvenim proizvodima koji spajaju tradicionalnu proizvodnju, ekološke materijale, moderne tehnologije, suvenir i uporabnu vrijednost, a ono što je najvažnije, sve je podvučeno socijalnom dimenzijom.