prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Posjet učenika Državnom arhivu

Državni arhiv u Slavonskom Brodu-Odjel u Požegi posjetili su učenici petih razreda Osnovne škole Vilima Korajca iz Kaptola.

Prilikom posjete, učenici su u pratnji nastavnice povijesti i geografije Jasminke Fistrić-Grgić upoznali rad i djelatnost Arhiva.

Kao uvodni dio posjeta arhivu, definirano je što je to povijest, što su povijesni izvori (s naglaskom na pisane povijesne izvore) te kako povijest razlikujemo od prošlosti. Kao preduvjet upoznavanju pisanih izvora, ukratko je objašnjen nastanak i razvoj pisma koje predstavlja jedno od najvećih izuma naše civilizacije.

Iako se učenici se po prvi puta susreću s predmetom povijesti, imali su priliku iz prve ruke vidjeti kako izgledaju primjeri pisanih izvora iz kojih povjesničari crpe svoje spoznaje. Učenici su posjetom Arhivu naučili čemu službe povijesni izvori i kako do njih mogu doći, koja je uloga Arhiva u zajednici i kako je izgledala povijest razvoja arhivskih ustanova te kako bi mogla izgledati budućnost arhiva.

Učenici su s velikim zanimanjem istraživali arhiv, čak su imali priliku listati originalni Imenik kaptolačke škole iz 1923.godine. Sve u svemu, posjet je bio poprilično uspješan i nadasve produktivan, gdje su učenici prikupili znanja, a što je najvažnije, shvatili u čemu je vrijednost jednog arhiva kao kulturne institucije koja njeguje i čuva baštinu svog kraja.