prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Posjeta školi

U goste Osnovnoj školi Sesvetska Sopnica došao je radnik iz Nepala Abišek Šah (eng. Abishek Shah).

Učenicima, pripravnicima u Erasmusu i učiteljima pričao je o svojoj zemlji, ali i o tome zašto je došao u Hrvatsku i kako mu se ovdje sviđa.

Učenici su saznali brojne informacije: najviši vrh svijeta, Mt Everest (8848 m), nalazi se na teritoriju Nepala, a Nepalci ga zovu Sagarmata (सगरमाथा). Na teritoriju današnjeg Nepala rođen je Sidarta Buda, osnivač budizma. Nepal je do 2008. bio vjerska (hinduistička) monarhija, a BDP po stanovniku mu je desetak puta manji od hrvatskoga. Ipak, u ovoj izrazito planinskoj zemlji vrlo dinamičnoga reljefa živi oko 30 000 000 stanovnika. Prometna infrastruktura nije najbolja: do sela čiju su fotografiju vidjeli, koje je od grada udaljeno 120 km, iz njega se vozi čak 12 sati, a velik dio cesta je neasfaltiran, s odronima kamenja, a ispod njih je provalija bez branika.

Turizam se polako razvija: tu je Nacionalni park Čitvan (eng. Chitwan) s nosorozima, slonovima, tigrovima, krokodilima kao i najsvetije mjesto hinduizma – hram Pašupatiat (eng. Pashupatinath) u prijestolnici Katmanduu. Katmandu je dinamičan grad, s puno električnih kablova na stupovima. Muškarci u Nepalu često nose popularne kape čak i sa sakoom, a hodaju i voze lijevom stranom ulice zbog britanske kolonijalne ostavštine.

Učenici, učitelji i ravnateljica su gospodinu Šahu postavili razna pitanja i saznali da je u Hrvatsku došao zato jer je lako dobio radnu dozvolu, a sve mu je organizirao vlasnik jednog britanskog poduzeća – našao posao i smještaj. Ovdje nailazi na različite reakcije: od prijateljskih do neprijateljskih, ali pamti samo one pozitivne. Svi su razumjeli sve jer je razgovor odlično prevodilo dvoje učenika.

Nepalci strogo poštuju hijerarhiju u društvu i u obitelji: starijima i višima na ljestvici odnose se s poštovanjem čak i pri pozdravljanju. Na pitanje zašto prevladavaju u poslu dostave hrane, Abišek odgovara da je to zato jer pristaju raditi i po 14 sati dnevno te nositi teže torbe.

Gost iz Nepala Sopničanima je pokazao i pismo nepalskoga jezika. Pokazao im je gestikulaciju uz čuveni nepalski pozdrav ,,Namaste!“. Objasnio je upotrebu predmeta koje je učitelj geografije donio iz Nepala. Obogatio je školsku numizmatičku zbirku doniravši novčanicu, i to s likom kralja (koja više nije u upotrebi) i cijeni se. Osim druženja u holu škole posjetio je i dva razredna odjela sudjelujući na nastavi što je bilo neprocjenjivo korisno učenicima, učiteljima, ali i njemu.