prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Potpisan Sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Mostaru

Rektor SUM-a prof. dr. sc. Zoran Tomić i ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz potpisali su danas u Rektoratu Sveučilišta u Mostaru Sporazum o suradnji koja se očituje u razmjeni iskustava i najbolje prakse te suradnji u djelatnostima razvoja tehničke infrastrukture, softvera, sigurnosti, kibernetičke sigurnosti, podizanju razine digitalne zrelosti škola i znanstveno-istraživačkim djelatnostima od značaja za akademsku i znanstvenu zajednicu država u kojoj sporazumne strane djeluju.

Osim potpisivanja, održan je i radni sastanak na kojem su nazočili Juraj Bilić zamjenik ravnatelja, Darko Parić pomoćnik ravnatelja za računalnu infrastrukturu i servise iz CARNET-a te prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Zdenko Klepić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije doc. dr. sc. Tomislav Volarić i Damir Vasilj voditelj Ureda rektora ispred SUM-a.

Dogovoreni su okviri za samovrednovanje digitalne zrelosti škola koje se obavlja putem online upitnika, a sastoji od nekoliko grupa pitanja, a nazivi grupa pitanja predstavljaju područja digitalne zrelosti definiranih Okvirom za digitalnu zrelost:

  • Planiranje, upravljanje i vodstvo
  • IKT u učenju i poučavanju
  • Razvoj digitalnih kompetencija
  • IKT kultura
  • IKT infrastruktura.

Na ovaj način će se napraviti temelj za usporedbu digitalne zrelosti škola koje nastavne planove i programe izvode na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET već čitav niz godina sudjeluje u međunarodnim projektima pod nazivom GÉANT (Multi-Gigabit European Academic Network) koje sufinancira Europska unija. CARNET je primljen u GÉANT konzorcij još 2001. godine, kada je pokrenuta prva generacija GÉANT mreže, a u rujnu 2004. godine CARNET se aktivno uključio u rad projekta GÉANT2 i svojim angažmanom bitno doprinio tom projektu i izgradnji te razvoju paneuropske mreže.

Putem GÉANT mreže svi CARNET-ovi korisnici (učenici, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici i zaposlenici u ustanovama članicama CARNET-a) ostvaruju direktnu povezanost s više od 50 milijuna svojih kolega iz 40 europskih zemalja te više od 10 000 istraživačkih i obrazovnih ustanova.

Ovim Sporazumom je potvrđena odlična zajednička suradnja na projektu Omega i pripreme za projekte Gama i Moodle, dok su na radnom sastanku također dogovoreni koraci za priključivanje SUMIT-a GÉANT-u.