prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Potpisan ugovor o nabavi aktivne mrežne opreme u školskim mrežama

U utorak, 19. listopada 2021. godine, u prostorijama CARNET-a potpisan je ugovor kojim započinje druga faza implementacije aktivne mrežne opreme u sklopu programa e-Škole.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Compinga Alojzije Jukić, predsjednik Uprave KING ICT-a Plamenko Barišić, potpredsjednica za korporativnu prodaju i ICT usluge Hrvatskog telekoma Marijana Bačić i ravnatelj CARNET-a Hrvoje Puljiz.

Cilj programa e-Škole je razvoj sustava digitalno zrelih škola,  a infrastruktura je  svakako nužan preduvjet za uspješnu provedbu programa. Dosad smo na gotovo 700 lokacija škola postavili aktivnu mrežnu opremu te one sada imaju funkcionalnu bežičnu mrežu. Potpisivanjem ovog ugovora nastavljamo s opremanjem 870 lokacija  osnovnih i srednjih škola s više od 30 učenika i 760 onih s manje od 30 učenika“.

izjavio je Hrvoje Puljiz, ravnatelj CARNET-a

te dodao kako će se u većim školama uspostaviti cjelovita bežična lokalna mreža s adekvatnom pokrivenosti i kvalitetom signala bežične mreže u  školskim prostorijama.

„Nove školske mreže bazirane su na najsuvremenijem Wi-Fi6 standardu, kojim se postižu veće brzine prijenosa podataka uz učinkovitije upravljanje prometom, manju latenciju, te višu razinu pouzdanosti i sigurnosti“, istaknuo je Bojan Schmidt, pomoćnik ravnatelja za mrežnu infrastrukturu.

U praksi to znači da će se školama osigurati moderna bežična mrežna infrastruktura koja omogućava istovremeno spajanje svih učeničkih uređaja i pristup edukativnim aplikacijama i multimedijskim sadržajima “u Oblaku”, a koji s vremenom zahtijevaju sve veću mrežnu propusnost. Vrijedi spomenuti i kako će uz pomoć dediciranih vanjskih aplikacija biti omogućena upravljivost sustavom mrežnog rješenja za škole putem podržanih API (Application Programming Interface) poziva, a s ciljem brže, jednostavnije i efektnije reakcije školskih administratora u otklanjanju poteškoća na mreži, kao i adekvatnije podrške CARNET-ovih službi.

Škole s manje od 30 učenika opremit će se osnovnim mrežnim rješenjem s nekoliko bežičnih pristupnih točaka uz korištenje tzv. mesh tehnologije.

Kako bi se aktivna mrežna oprema što kvalitetnije koristila u nastavi i poslovanju škole održat će se i edukacije za školske administratore i stručnjake za tehničku podršku koji su angažirani na održavanju funkcionalnog mrežnog sustava u školama.

Uspostavljanje infrastrukture dostatnih kapaciteta i adekvatnih performansi u svim školama u Hrvatskoj temelj je za učinkovito korištenje e-usluga i e-sadržaja koji će biti razvijeni kroz program e-Škole. e-Škole su odličan primjer cjelovitog i sveobuhvatnog projekta u kojemu se, uz uvođenje tehnologije i infrastrukture u škole, pružaju i digitalni sadržaji te sustavna podrška i edukacija nastavnika i učitelja. Za škole to znači da će učitelji, nastavnici i ravnatelji na raspolaganju imati različite e-usluge za unaprjeđenje nastave i povećanje kvalitete poslovanja škola, ali i brojne digitalne sadržaje pomoću kojih učenje i poučavanje postaje lakše i zanimljivije. Usto, djelatnici škola imat će priliku razvijati svoje digitalne kompetencije kroz organizirane edukacije te kontinuiranu stručnu i savjetodavnu podršku.