prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Potpisan ugovor za projekt digitalizacije upisa u ustanove odgoja i obrazovanja

U Ministarstvu uprave svečano je u utorak, 12. ožujka 2019. godine, potpisan ugovor za projekt digitalizacije prijava i upisa u ustanove odgoja i obrazovanja, vrijedan 40 milijuna kuna, od čega se 85 posto financira iz EU fondova, a koji bi u sklopu sustava e-građanin trebao proraditi u roku od tri godine.

Ugovor o dodjeli nepovratnog novca Ministarstvu uprave za projekt „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove (e-Upisi)“ svečano su potpisali ministar uprave Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u nazočnosti partnera na projektu – ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te ravnatelja CARNET-a Gorana Kezunovića.

Projektom će se digitalizirati procesi u odgojnim i obrazovnim ustanovama, a hrvatskim građanima omogućit će se upis u programe koje te ustanove nude preko elektroničkih usluga, bez potrebe za donošenjem potvrda i ručnim ispunjavanjem tiskanica.

Tim projektom, istaknuo je ministar Kuščević, bitno će se unaprijediti učinkovitost sustava javne uprave u pružanju usluga građanima informatizacijom procesa i razvojem e-usluga u području odgoja i obrazovanja. Vrijednost ugovora je 40 milijuna kuna, od čega je 34 milijuna kuna iz fondova Europske unije, dodao je.

Projektom će se digitalizirati prijave i upisi u ustanove ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja, osnovne škole, srednje škole, učeničke domove, visokoškolske ustanove, registar državne mature, nacionalni informacijski sustav obrazovanja odraslih te e-matica.

Sve usluge bit će otprilike za tri godine dostupne u sustavu e-građanin, rekao je Kuščević i pozvao sve građane da se prijave u sustav e-građanin, kojim se trenutačno služi samo 677 000 korisnika.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da će se projektom „ujediniti sustavi od vrtića do cjeloživotnog obrazovanja“ i omogućiti razmjena podataka i analize, pojednostavniti procesi i pridonijeti administrativnom rasterećenju i transparentnosti procesa.

Uz to, dodala je, riječ je o snažnoj antikorupcijskoj mjeri pa će, primjerice, provjera lažnih diploma biti vrlo jednostavna ulaskom u takav sustav.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić rekao je kako je Hrvatskoj u sklopu Europskoga socijalnog fonda za digitalizaciju državne i javne uprave na raspolaganju 800 milijuna kuna, a Hrvatska je dosad potpisala i ugovorila projekte digitalizacije vrijedne 240 milijuna kuna.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Ministarstva znanosti i obrazovanja.