prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Poziv na predavanje: Opažanja Sunca pomoću radioteleskopa ALMA

U srijedu 29. siječnja 2020. godine, u prostorijama Zvjezdarnice Zagreb, Opatička 22, s početkom u 20 sati održat će se popularno predavanje ”Opažanja Sunca pomoću radioteleskopa ALMA“. Ulaz je slobodan.

ALMA je skraćenica za “Atacama Large Millimeter/submillimeter Array” što u prijevodu znači “Veliki milimetarski/submilimetarski postav u Atacami”. Radi se o sustavu od 66 radioteleskopa od kojih svaki ima promjer antene 7 ili 12 metara. Radioteleskop ALMA smješten je u pustinji Atacama u sjevernom Čileu, blizu granice s Bolivijom.

Njegov položaj na nadmorskoj visini od oko 5000 metara u Andama u kombinaciji sa suhom pustinjskom klimom omogućava prijem radiovalova valnih duljina od nekoliko milimetara i manje. Na većini drugih mjesta na Zemlji radiovalovi tih valnih duljina ne mogu proći kroz atmosferu Zemlje zbog apsorpcije vodenom parom. ALMA spada među najveće astronomske projekte na Zemlji i zbog velikih troškova zajednički ga vode znanstvene institucije iz Europe, Sjeverne Amerike i Istočne Azije.

Radioteleskop ALMA može promatrati gotovo sve vrste astronomskih objekata, uključujući i Sunce. Na predavanju bit će opisano kako funkcionira ALMA, bit će predstavljeni glavni rezultati dosadašnjeg rada te rezultati prvih promatranja Sunca u čemu je sudjelovao i autor predavanja. Također će biti ukratko opisani dosadašnji rezultati HRZZ projekta kojeg je glavni istraživač autor predavanja.

Predavač je dr.sc. Roman Brajša, s Opservatorija Hvar.