prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Predstavljen „Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima“

U prostoru Digitalnoga laboratorija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 27. veljače 2020. godine članovima Stručnoga vijeća sveučilišnih matičnih knjižnica, Stručnoga vijeća županijskih matičnih knjižnica i Središnjega stručnog vijeća matičnih knjižnica predstavljen je Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima.

Pravilnik donosi skup elemenata i uputa čija je glavna svrha standardizacija identifikacije i opisa građe u baštinskim ustanovama. Standardizacijom se stvaraju uvjeti za razmjenu, dijeljenje, povezivanje, integraciju i ponovnu uporabu podataka, obuhvaćajući i izradbu zajedničkih platformi, servisa i sl., koji će korisnicima olakšati pristup nacionalnoj baštini te im je predstaviti na cjelovit način.

Pravilnik je razvijen u sklopu programa Izrada, objavljivanje i održavanje nacionalnog pravilnika za katalogizaciju (2014. – 2019.) uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.