prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prijavite učenike za radionice u medijima u 6 gradova

Treću godinu zaredom, učenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske imaju priliku od novinara, urednika, producenata, montažera, voditelja i drugih medijskih djelatnika učiti o medijskoj pismenosti. Radionice „Djeca upoznaju medije“ u sklopu 3. Dana medijske pismenosti održavat će se u medijskim kućama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu, od 17. veljače do 8. travnja 2020. godine.

Prijave su otvorene od danas, 22. siječnja 2020. godine i traju do popunjenja kapaciteta.

Nastavnici i stručni suradnici u školama mogu putem obrasca za prijavu prijaviti skupinu do 12 učenika od petog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Preporučljivo je da učenici u skupini budu podjednake dobi, kako bi im medijski djelatnici mogli bolje prilagoditi predavanja i zadatke.

Nakon što se ispuni obrazac, potrebno je pričekati obavijest da je prijava uspješno poslana. Potvrdu da je prijava primljena, zainteresirani nastavnici i stručni suradnici, će dobiti putem e-maila u roku od tri dana nakon slanja prijave.
Skupine će se birati po redoslijedu prijava, a postoji mogućnost stvaranja liste čekanja u slučaju da neka od ranije prijavljenih skupina ne bude u mogućnosti sudjelovati na radionici.

Posjet medijima kao prilika za učenje o medijskoj pismenosti

Radionice će uključivati puno više od klasičnog posjeta redakciji. Učenici će imati priliku razgovarati sa svojim domaćinima, sudjelovati na kolegijima, postavljati pitanja, upoznavati se s procesom rada u redakciji, a neki od učenika će imati priliku i sami kreirati svoj medijski sadržaj.

Cilj radionice je potaknuti djecu i mlade na kritičko promišljanje i odgovorno korištenje medija. Na ovim radionicama učenicim će se pozornost usmjeriti i na trikove koje neki mediji koriste da bi postigli što veću čitanost, gledanost ili slušanost, ali i na mehanizme kako se zaštititi od lažnih vijesti i dezinformacija.

Do sada je u ovakvim radionicama tijekom 1. i 2. Dana medijske pismenosti sudjelovalo gotovo dvije tisuće učenika.

I za kraj slijede osvrti učenika koji su sudjelovali na već održanim radionicama…

Izjava jedanaestogodišnjeg sudionika radionice na radiju

“Za neke bih vijesti mogao prepoznati jesu li lažne ili ne, ali vjerujem da ne mogu znati za sve. Kada mi nešto zvuči jako nerealno, onda zaključujem da se radi o lažnim vijestima. Mislim i da se na ovakvim radionicama može naučiti kako bolje raspoznavati lažne vijesti. Današnja radionica je bila super, posebno dio kad smo radili svoju emisiju. Naučio sam stvarno dosta o medijskoj pismenosti što do sada nisam znao. Ova radionica potrebna je učenicima da nauče kako rade mediji, i ja bih htio opet doći i sljedeće godine.”

Izjava trinestogodišnje sudionice koja je s prijateljima iz škole posjetila redakciju dnevnih novina

“Bilo mi je jako zabavno pisati članke. To je prvi put da pišem nešto takvo i svidjelo mi se to novo iskustvo. Rad u novinama djeluje jako zanimljivo, iako mi se čini da su jutarnji kolegiji malo dosadni, ali zato nakon kolegija, kad se podijele teme, taj dio mi se čini baš super. Čini mi se da novinari imaju zabavan posao, ali i da jako puno rade, jer moraju pronaći sve teme o kojima će pisati, onda ih moraju obraditi i to sve skupa zanimljivo napisati da bi privukli čitatelje da pročitaju njihove tekstove.”

Tekst je preuzet s portala medijskapismenost.hr.