prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prikriveno oglašavanje u časopisima za mlade

Časopisi za mlade važan su izvor informacija koje mladi redovito čitaju. Popularni su zbog zabavnog sadržaja te su izrazito vješto grafički opremljeni, zbog čega privlače pozornost.

Osim redovnih rubrika u kojima izvještavaju o pjevačima, glumcima, trendovima i drugim temama ovi časopisi imaju i rubrike u kojima promoviraju određene proizvode, ali u pravilu bez jasnog navođenja da je riječ o oglasima.

Zadatak za učenike (40 minuta)

Cilj je ovog zadatka, namijenjenog učenicima 4. razreda osnovne škole, analizirati glavne modele prikrivenih oglasa u časopisima za mlade. Ishod je da će učenici znati prepoznati glavne rubrike u kojima se objavljuju oglasi te najčešće oblike prikrivenog oglašavanja u časopisima.

Odaberite jedno izdanje časopisa i umnožite za cijeli razred stranicu na kojoj ste primijetili takav tip oglasa. Primjere oglasa možete pronaći i na mrežnoj stranici mindovermedia.eu/hr. Podijelite tekst učenicima i zamolite ih da ga pročitaju, za što je potrebno 5 minuta. Nakon toga zamolite ih da se osvrnu na tekst koji su pročitali sa sljedećim pitanjima:

  1. Vidite li u njemu išta sporno?
  2. Tko je napisao tekst?
  3. Koji se proizvod spominje?
  4. Ako se možete poistovjetiti sa situacijom, kako biste reagirali i može li vas ovakav tekst potaknuti na kupnju?
  5. Ima li igdje na stranici rubrike oznake da je riječ o oglasu?

Nakon odgovora na sva pitanja potaknite među učenicima raspravu o tome koliko često inače nailaze na ovakve primjere te u kolikoj je mjeri opravdano da se ovakvo oglašavanje pojavljuje u časopisima koji su namijenjeni mladima.

Izvor: Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš, Prikriveno oglašavanje – nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda

 

Vijest je izvorno objavljena na mrežnim stranicama Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.