prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Primjer dobre prakse “Drink less Think more”

“Drink less Think more”, naziv je projekta kojim se podiže svijest u Tehničkoj školi Bjelovar, ali i široj zajednici o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola, a sve s ciljem smanjenja broja nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači.

Tehnička škola Bjelovar je sudjelovala u međunarodnom natjecanju u okviru obrazovnog programa “Safety and mobility for all”. 

Na temelju statističkih podataka koje je objavila Policijska uprava Bjelovarsko-bilogorske županije i podataka koje je škola prikupila u suradnji s udrugom “Safe roads association for youth traffic safety” donesen je konačni zaključak. Jedan od najvećih problema u cestovnoj sigurnosti je stradanje mladih vozača u nesrećama koje su sami prouzročili zbog brze vožnje, koja je često povezana s konzumacijom alkohola.   

Škola je provela anketu na uzorku od 84 učenika Tehničke škole Bjelovar (3. i 4. razred).
Rezultati školske ankete za vozače:

 • 71,8 % učenika vozi automobil svaki dan:
 • 82 % učenika nije prošlo na crveno svjetlo
 • 15,4 % vozi često pod utjecajem alkohola
 • 76,9 % učenika nije vozilo pod utjecajem alkohola
 • 74 % učenikase veže uvijek sigurnosnim pojasom
 • 26 % učenika se veže često, povremeno ili nikada.
 • 15,4 %  ne sluša glasnu glazbu dok vozi
 • 41 % učenika se pridržava prometnih znakova
 • 38,5 % učenika povremeno vozi dok su umorni
 • 92,3 % učenika poznaje osobno nekoga tko je doživio prometnu nesreću.

Rezultati ankete za suvozače:

 • 45,2 % učenika vozilo se ponekad s vozačem pod utjecajem alkohola:
 • 8,3 % uečnika učesto se vozilo s vozačem pod utjecajem alkohola
 • 69 % učenika veže se sa sigurnosnim pojasom.

Iz rezultata školske ankete, kojom su potvrdili raniju pretpostavku, moguće je ustvrditi da mladi (vozači i suvozači) nisu dovoljno oprezni u prometu i da je potrebno posvetiti više pozornosti tom problemu. Razmišljajući kako potaknuti učenike škole, ali i ostale članove naše zajednice na odgovorno ponašanje u prometu, škola je odlučila snimiti i objaviti videozapis. Radnja videozapisa prikazuje situaciju u kojoj dva prijatelja odlučuju postupiti odgovorno i reći ne vožnji pod utjecajem alkohola. 

Sljedeće aktivnosti su: ilustriranje scena iz videozapisa, izrada digitalnog postera i online izložba, kojom su nadopunili videozapis. U okviru projekta jedan od zadatka u online nastavi, za učenike građevinskog smjera, bio je napraviti crteže koji prikazuju različite situacije iz područja sigurnosti u prometu. Crteži su organizirani u online izložbu.
U suradnji s udrugom Sigurna cesta, škola je organizirala i objavila predavanje za maturante u virtualnoj učionici. Također,  u okviru kampanje, izrađeni su i podijeljeni letci s naslovnom fotografijom i sloganom projekta.Dok su učenici dijelili letke, pridržavali su se svih preporučenih mjera zaštite od korona virusa i  nosili zaštitne maske i rukavice.

Po završteku svih planiranih aktivnosti, škola je objavila izrađene materijale na mrežnim stranicama škole, mrežnim stranicama obrazovnog programa „Safe roads association for youth traffic safety“, Vimeu, Youtubeu i na društvenim mrežama. Škola je dala i izjavu za lokalne novine, koje su obavijestile širu javnost o projektu.  

Brojnim aktivnostima u školi, ali i izvanškolskim aktivnostima, škola je uspjela mlade na razmišljanje o odgovornom ponašanju u prometu. U projektu je sudjelovalo 10 učenika, a projekt su koordinirale nastavnica engleskog jezika Martina Čukman i pedagoginja Sandra Hermanović.