prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Profesionalno usmjeravanje

Tijekom srednje škole zasigurno ćete početi razmišljati o zaposlenju ili pak daljnjem školovanju. Za donošenje prave profesionalne odluke potrebno je dobro proučiti koje vam sve mogućnosti stoje na raspolaganju.

Stoga je potrebno upoznati velik broj zanimanja, njihove zahtjeve i uvjete rada, način školovanja i kao zadnje, ali ne i manje važno mogućnosti za zapošljavanje ili daljnje školovanje. Odluka o izboru zanimanja jedna je od najvažnijih odluka u čovjekovom životu jer veliki dio svojih životnih ciljeva čovjek ostvaruje kroz poslove u izabranom zanimanju.

Najbolji put u donošenju te važne odluke jest prikupiti sve dostupne informacije te savjetovati se s roditeljima, nastavnicima, školskim pedagozima i psiholozima.

Prilikom izbora zanimanja nužno je upoznati i svoje prave interese, a to su oni interesi koji dolaze iz naših sklonosti, osobina ličnosti, sposobnosti, i predstavljaju poticaj za rad.

U odluci vam svakako može pomoći profesionalno usmjeravanje i informiranje te savjetovanje koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Što je profesionalno usmjeravanje i kako će vam pomoći?

Profesionalno usmjeravanje zasniva se na pažljivoj i cjelovitoj procjeni i usklađivanju različitih čimbenika, prije svega potreba i potencijala pojedinca, ponude obrazovnih programa i potreba tržišta rada.

U postupku profesionalnog usmjeravanja učenici se informiraju o mogućnostima daljnjeg obrazovanja, upoznaju s karakteristikama pojedinih zanimanja, kao i mogućnostima zapošljavanja nakon završenog obrazovanja, a postupak podrazumijeva i upoznavanje učenikovih osobina (sposobnosti, specifičnih znanja i interesa).

Usmjeravanje će Vam omogućiti prepoznati vlastite mogućnosti, sposobnosti i interese u različito doba života, kako bi donijeli odluke o obrazovanju, osposobljavanju i zapošljavanju i upravljali svojom profesionalnom karijerom.

Rezultat tog složenog procesa jest savjet ili preporuka koja uključuje prijedlog najprimjerenijeg područja obrazovanja i/ili zanimanja, odabir obrazovnog programa i škole, te mogućnosti daljnjeg obrazovanja i zapošljavanja. Jednako tako, učeniku i roditelju se prosljeđuju informacije o utvrđenim potencijalima učenika, te utvrđenim općim karakteristikama osobnosti i interesa koje mogu imati utjecaja na odabir daljnjeg obrazovanja i/ili zapošljavanja. Važno je naglasiti da je učenik slobodan samostalno donijeti konačnu odluku o prihvaćanju i provedbi dobivenog savjeta.

Postupak profesionalnog usmjeravanja učenici mogu dogovoriti sa stručnim suradnicima u školama (pedagozi, psiholozi i sl.) ili neposredno sa stručnom službom za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Termin se može dogovoriti dolaskom u područnu službu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, telefonski (kontaktirajući Odsjek za profesionalno usmjeravanje) ili putem e-maila: hzz@hzz.hr.

Profesionalnim informiranjem se pak pružaju informacije o različitim oblicima formalnog i neformalnog obrazovanja i zapošljavanja: informacije o ponudi programima studija, programa stručnih osposobljavanja za obrazovanje odraslih, prekvalifikacije, stručnih usavršavanja i dr.

Profesionalno informiranje u školama provode stručni suradnici – najčešće pedagozi ili psiholozi, samostalno ili u suradnji sa savjetnicima za profesionalno informiranje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Profesionalno informiranje se može provoditi organiziranjem različitih grupnih predavanja za učenike i roditelje, distribuiranjem letaka i brošura o mogućnostima obrazovanja i zapošljavanja

S obzirom na velik broj učenika kojima je potrebno profesionalno usmjeravanje, Hrvatski zavod za zapošljavanje je u suradnji s britanskom organizacijom CASCAiD i Ministarstvom znanosti obrazovanja i športa razvio novi instrument profesionalnog usmjeravanja: računalni program Moj izbor.

Program Moj izbor se koristi od 2007. godine u svim područnim službama HZZ-a i u oko 100 škola i drugih obrazovnih ustanova.

Što program omogućuje?

Program sadrži opise 300 zanimanja kao i mogućnost samotestiranja profesionalnih interesa. Na temelju odgovora danih u interaktivnom upitniku program predlaže odgovarajuća zanimanja. Program također sadrži aktualne informacije o obrazovanju i zapošljavanju na području Republike Hrvatske. Ukoliko nemaju mogućnost korištenja programa Moj izbor u svojoj školi, učenici mogu pristupiti programu u područnoj službi HZZ-a. Program mogu koristiti samostalno i uz pomoć savjetnika za profesionalno usmjeravanje.

Učenici najčešće koriste program zbog neodlučnosti odabira fakulteta ili zanimanja te zbog informiranja o različitim obrazovnim programima. Evaluacija programa pokazala je zadovoljstvo učenika i savjetnika budući da program sadrži velik broj detaljno opisanih zanimanja i informacija o obrazovanju i zapošljavanju.

Popis područnih službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Bjelovar,  A. Kačića Miošića 5, 043 / 61 11 00
Čakovec,  Bana J. Jelačića 1,  040 / 39 68 00
Dubrovnik, Put V. Nazora 5,  020 / 43 37 00
Gospić,  Budačka 1,  053 / 57 20 86
Karlovac,  Domobranska 19,  047 / 60 64 00
Krapina,  K .Š. Đalskog 4,  049 / 38 22 52
Kutina, Crkvena 13,  044 / 69 13 70
Križevci, Tomislavova 20,  048 / 68 19 04
Osijek, Kneza Trpimira 2,  031 / 25 25 00
Požega,  Alojzija Stepinca 5,  034 / 31 13 50
Pula, Benediktinske opatije 3,  052 / 37 57 00
Rijeka, Bulevar oslobođenja 14, 051 / 40 61 11
Sisak,  Kralja Tomislava 15,  044 / 54 97 73
Slavonski Brod, Vukovarska 11, 035 / 40 59 60
Split,  Bihačka 2/c,  021 / 31 05 55
Šibenik, Matije Gupca 42a,  022 / 20 11 11
Varaždin, Baruna Trenka 56, 042 / 40 15 00
Vinkovci,  Jurja Dalmatinca 27, 032 / 33 11 55
Virovitica A. Mihanovića 40 033 / 72 12 56
Vukovar,  Vladimira Nazora 12, 032 / 44 13 44
Zadar, S. Držislava bb, 023 / 30 08 00
Zagreb, Zvonimirova 15, 01 /  46 99 999

 

 

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.