prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Proglašena dobitnica međunarodne nagrade za dječji roman

Hrvatska književnica za djecu Ozana Ramljak dobitnica je međunarodne Nagrade Dragan Radulović za dječji roman ‘Kako je Bluno tražio ljubav’, tiskan u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Kako se ističe u priopćenju, za nagradu su konkurirala 33 djela dječje književnosti iz zemalja jugoistočne Europe, a peteročlani žiri na čelu s crnogorskom književnicom, dramaturginjom i politologinjom Draganom Kršenković-Brković, nagradu je dodijelio jednoglasno.

Knjiga “Kako je Bluno tražio ljubav” suvremena je alegorijska priča o usamljenom medvjediću Blunu, koji još ne može izgovoriti glas “r”, a već se našao suočen s ozbiljnim obiteljskim problemom.

“Ovo nježno i razdragano štivo govori o velikim i ozbiljnim temama – usamljenosti, čežnji i strahu, otuđenosti i izvrnutim vrijednostima u suvremenom društvu. Čini se kao da više ne znamo što je važno, a što površno, niti smo svjesni ozbiljnih posljedica koje nam donosi nedovoljna komunikacija. Autorica knjige izrazila je to na vedar i privlačan način, blizak kako najmlađima, tako i odraslima”, ocijenio je žiri dodavši da ilustracije Ivane Crnošija Galović priču dopunjuju i čine još inspirativnijom.

Ozana Ramljak književnica je, kroatistica i profesorica na Odsjeku za filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i transmedijsku dramaturgiju, režiju i produkciju Sveučilišta Vern. Objavila je brojne znanstvene i stručne radove u hrvatskim i međunarodnim časopisima, uređivala knjige i zbornike, a autorica je i šest knjiga za djecu.

Ocjenjujući ovogodišnju konkurenciju organizatori ističu da su se uz prvonagrađenu knjigu izdvojile i “Petra je stvarno otišla” Aleksandre Jovanović (Kreativni centar iz Beograda) i “Izgubljena generacija” Rosie Kugli (Kugli & Kugli iz Zagreba). Utemeljitelj i organizator natječaja je Sekretarijat za kulturu i sport glavnog crnogorskog grada Podgorice.

Nagrada će dobitnici biti uručena u petak, 26. travnja u sklopu svečanog programa manifestacije Dani Dragana Radulovića.