prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt Povratak u budućnost Osnovne škole Podmurvice iz Rijeke

Učenici i učitelji Osnovne škole Podmurvice iz Rijeke posjetili su Tavankut, mjesto na sjeveru Vojvodine i susreli se s učenicima i učiteljima Osnovne škole Matija Gubec iz Tavankuta u okviru aktivnosti projekta Povratak u budućnost, odobrenog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u sklopu međunarodne suradnje osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2019./2020.

Tema projekta su važnost i primjeri baštine kao tvorbenog lokalnog identiteta i gospodarskog potencijala. Projekt se bazira na sudjelovanju u aktivnostima očuvanja i promicanja baštine na lokalnoj i nacionalnoj razini i ima za ciljeve 

  • razvijati razumijevanje generacijskih vrijednosti i važnosti lokalne zajednice,
  • usmjeravati prema poduzetništvu i zdravom načinu života u suživotu s prirodom, te
  • jačati međunarodnu suradnju škola s učenicima pripadnicima hrvatske manjine u inozemstvu. 

Projekt se provodi na razini cijele škole i u suradnji s Osnovnom školom Matija Gubec iz Tavankuta.

Na susretu je sudjelovao projektni tim u sastavu Ana Marinić, Dijana Toljanić, Nada Kegalj i Dubravka Dužević zajedno s desetero učenika od četvrtog do sedmog razreda. Tijekom susreta obišli su lokalnu manifestaciju IX. Tavankutski festival voća na kojem su imali prilike vidjeti i čuti razne folklorne skupine i diviti se njihovom umijeću, okusiti lokalno voće i tradicionalno spravljena jela. Manifestaciju je obišao i župan kojeg su tom prilikom pozdravili i upoznali s projektom, a imali su priliku i dati intervju za Ri kanal. U organizaciji Osnovne škole Matija Gubec sudjelovali su na radionici slamarenja – izradi ukrasnih predmeta od slame te se okušali u tehnici izradivši knjižne oznake i čestitke. Učili su i roljati – glačati tekstil tradicionalnom roljkom. Saznali su zašto se u roljku stavljalo kamenje i isprobali koliko je lakše roljati i teže glačati bez tereta u njoj. Obišli su crkvu Srca Isusova u Tavankutu i upoznali se sa župnikom koji ih je poveo u obilazak zbirke slika i raznih ukrasa rađenih tehnikom slamarenja. Vozili su se zaprežnim kolima skoro do mađarske granice, raspravljali o razlikama i obilježjima suvremene i tradicionalne gradnje stambenih kuća. Posjetili su seosko gazdinstvo i svjedočili skrbi za domaće životinje i zero-waste pristupu. Održali su predavanje i radionicu izrade zvončarskih ukrasa papirnatim cvijećem. Mapirali su značajnije lokacije u Tavankutu i zajednički izradili digitalnu kartu koju su obogatili opisima i fotografijama koje su snimili. Na taj su način tradicionalne vrijednosti spojili sa suvremenim okruženjem.

Bilo je to lijepih par dana punih druženja, veselja i iskustva na kojima su promatrali, otkrivali, uspoređivali i razumijevali veze prošlosti i sadašnjosti, utjecaje i međuovisnost prirode i ljudskog društva, promicali vrijednosti tradicijske baštine i njihovu ulogu u suvremenom društvu.