prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “This is Our Time“ obilježava 20. obljetnicu

Geodetska tehnička škola se tijekom ove školske godine po četrnaesti put uključila u projekt “This is our Time” (Ovo je naše vrijeme). Radi se o globalnom komunikacijskom projektu koji se održava jednom godišnje, a cilj mu je omogućiti mladim ljudima da komuniciraju putem Interneta na različite načine i na različite teme. Tema ovogodišnjeg druženja je „Voices Throughout TIME”. Ovo je jubilarni dvadeseti Time, a školi četrnaesto sudjelovanje. Prema saznanjima škole, Geodetska tehnička škola je škola s najdužim Time stažem.

Koordinator projekta gospodin Joe Sheik (ravnatelj škole University Heights Public School, Thames Valley Public School London u Ontariju, Kanada) prošli tjedan predstavio je Time project na CARNetovoj korisničkoj konferenciji, a u prolazu kroz Zagreb, između ostalih posjetio je i Geodetsku tehničku školu i zadržao se u ugodnom razgovoru s prošlogodišnjim i ovogodišnjim Time-ovcima. 

Više informacija o projektu “This is our Time” može se pronaći na adresi http://www.timeproject.org/ ili https://www.facebook.com/thisisourtimeproject/?fref=ts.

Nakon priprema koje su već obavljene u petak, 27. studenog 2015. godine, održava se završno 24-satno druženje i natjecanje u znanju putem Interneta. Ekipa Geodetske tehničke škole okupit će se u informatičkoj učionici i u priručnom TV studiju u 00:30 sati 27. studenog (u pola jedan u  noći od četvrtka 26.11. na petak 27.11.). Projektne aktivnosti su kviz znanje “Unite the Nations” i komunikacija putem videokonferencija. Sudionici se nadaju da će uspjeti održati dosadašnje rezultate na kvizu “Unite the Nations” (jedno osmo, dva sedma, dva četvrta, jedno peto, dva treće i dva prva mjesta). Očekuju da će uspjeti odgovoriti na sva pitanja za 8 do 10 sati.

Posebnost kviza je u tome da svaka škola uz prijavu na kviz, centrali projekta u Kanadi, dostavlja i pitanja vezana za svoju zemlju. Tako hrvatske škole moraju poslati po šest pitanja iz pet zadanih područja: povijest, zemljopis, umjetnost, sport i svakodnevnica. Uz pitanja se ponudi četiri odgovora (označi se točan odgovor) i URL (internetska) adresa na kojoj se može pronaći točan odgovor na postavljeno pitanje. Jezik komunikacije je engleski. Organizatori u centrali projekta od prispjelih pitanja sastavlja set onih na koja se mora odgovoriti. Na pitanja iz vlastite zemlje se ne odgovara. Na ovaj način nastaje set pitanja koji može sadržavati 200-300 vrlo raznolikih pitanja. Pruža se mogućnost postavljajući pitanja „natjerati“ protivnike da pretražujući Internet doznaju neke zanimljive stvari o svakoj zemlji.

Rezultati natjecanja biti će objavljeni tijekom subote (vjerojatno rano u jutro).

Posebna atrakcija projekta su internetske videokonferencije jer učenicima omogućavaju izravnu komunikaciju (putem slike i tona) s vršnjacima širom svijeta. Geodetska tehnička škola je članica CARNeta od 1996. godine i raspolaže odgovarajućom infrastrukturom (brza Internet veza – 100 Mbps) i osposobljenim ljudima. Učenici se na redovitoj nastavi i izvannastavnim aktivnostima intenzivno pripremaju za ovaj način druženja. Jedna konferencija traje 30 minuta, a teme za razgovor su unaprijed dogovorene. Imaju pripremljena tri tima koji će komunicirati s mladima od Kolumbije, preko Kanade i Nizozemske do Indonezije.

Ponuđene teme su:

  • Right to Access and to Protect Clean Water,
  • Cyber Safety and Digital Citizenship,
  • Plight of Refugees

Podatak da u projektnim aktivnostima sudjeluje više od pedeset učenika (što je skoro 15% ukupnog broja učenika škole) pokazuje koliki je interes za ovom vrstom aktivnosti.

Svaki sat koji učenici provedu u informatičkoj učionici (bilo tijekom organiziranih akcija, bilo sami, u samostalnom radu) je korisno proveden sat i sat manje izloženosti nepoželjnim utjecajima ulice, alkohola, droge itd. Iako neki tvrde da postoji ovisnost o Internetu neka nam bude dozvoljeno da to nazovemo pozitivnim oblikom ovisnosti.

Pozvani su mnogi uvaženi gosti, od kojih se zasad odazvao ravnatelj CARNeta, gospodin Zvinimir Stanić, koji će navratiti na samom početku projektnih aktivnosti.