prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projektni dan Centra izvrsnosti Splitsko – dalmatinske županije

U Prirodoslovnoj školi u Splitu održan je Projektni dan na kojem su polaznici Centra izvrsnosti Splitsko- dalmatinske županije prezentirali radove. Cilj Centra jest poticati izvrsnost učenika i briga o odgojno-obrazovnim potrebama darovite djece. Promiče obrazovanje potencijalno darovitih učenika u području matematike, prirodoslovlja te informatike i novih tehnologija.

Centar je nastao u suradnji s Odjelom za darovite pri izraelskom Ministarstvu obrazovanja, sa zadatkom uspostavljanja sustava ranoga otkrivanja darovitosti učenika u suradnji sa svim sudionicima odgojno-obrazovnog sustava u SDŽ-u. Županijski Centar izvrsnosti promiče obrazovanje potencijalno darovitih učenika u području matematike, prirodoslovlja te informatike i novih tehnologija. U Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije uključeno je 430 djece i 109 mentora.

Izvannastavni programi koje CI provodi su Poduzetništvo, Baština te Program multimedije i jezika CIMAJ. U programu Poduzetništvo jedna od najvažnijih aktivnosti je jačanje kapaciteta učeničkih zadruga. Projekt Baština pretpostavlja multidisciplinaran pristup koji uključuje povijest, zemljopis, geografiju, biologiju, geologiju, likovnu kulturu, glazbenu kulturu, arhitekturu, turizam, prirodu, društvo, etnologiju, etimologiju, religijsku pismenost, tehničku kulturu, hrvatski jezik, strane jezike, mrtve jezike, sportsku pismenost, tehničku pismenost, filmsku pismenost, medijsku pismenost…

Cilj programa CIMAJ jest umrežavanje učenika na razini škole, ali i grada te županije, pri čemu bi učenici bilježili vijesti iz svojih škola i prezentirali ih člancima, videouradcima, na društvenim mrežama i sl. te putem medija osmišljenog samo za njih. U ovome programu s njima rade školski mentori u manjim skupinama, usmjeravajući njihove potencijale u stvaranje kreativnih, inovativnih i korisnih produkata. U ova tri izvannastavna programa uključeno je 2100 djece s 300 mentora.

Aktivnim radom u navedenim područjima učenici-polaznici produbili su svoja temeljna matematička, prirodoslovna i informatička znanja te ih međusobno integrirali kako bi bolje općenito razumjeli pojave i odnose u životu. Razvili su sposobnost kritičkog razmišljanja u rješavanju problemskih situacija te unaprijedili svoje suradničke i poduzetničke kompetencije.

Polaznici Centra svoje su aktivnosti realizirali u svoje slobodno vrijeme, tijekom vikenda. Nakon dvanaest radnih subota izložili su u atriju Prirodoslovne škole svoje radove, počevši od robota, pametnih semafora, do kemijskih pokusa, društvenih igara pa sve do sadnje mediteranskog bilja i prezentiranja glazbe brojkama. Učenici OŠ kraljice Jelene surađuju s Centrom izvrsnosti na više razina. Neki od njih polaznici su programa za darovite koje organizira Centar. Ostali su organizirani u program Centra pod nazivom CIMAJ. Riječ je o programu koji je namijenjen potencijalno darovitim i visokomotiviranim učenicima kod kojih je izražen interes za jezično izražavanje, novinarstvo, film, mrežni dizajn i montažu. Jedan od ciljeva jest da se učenici, pod vodstvom svojih mentora, povežu te prate, bilježe i prezentiraju događaje iz škole, ali i lokalne sredine.

U školi u svrhu ovih aktivnosti pokrenut je projekt pod nazivom Solin, grad sporta gdje tim učenika prati sportska događaja na nivou škole i Grada Solina. Članovi tima prate i događanja koje organizira Centar izvrsnosti te su stoga nazočili i ovom događanju. Učenici koji su novinari projekta CIMAJ, prvo su razgledali radove polaznika Centra izvrsnosti koji su bili izloženi u atriju škole. Susreli su se i s nekim važnim osobama u funkcioniranju Centra izvrsnosti.

Razgovarali su s Tomislavom Đonlićem, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport koji je i predsjednik Središnjeg povjerenstva CI. Novinare je zanimalo što je Centar izvrsnosti, kako se uključiti u njihove programe te koje aktivnosti planiraju u budućnosti. Gospodin Đonlić im je strpljivo odgovorio na sva postavljena pitanja te ih pozvao i da se sami uključe u rad Centra kao polaznici kao i u ostale programe koje Centar provodi.

Učenici su se veselili i susretu s profesorom Mirkom Ruščićem, izvanrednim profesorom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu koji je dugogodišnji mentor učenicima iz prirodoslovlja tj. biologije. Objasnio im je kojim se aktivnostima bave učenici uključeni u ovo područje te razloge koji su ga motivirali da godinama nesebično dijeli svoje znanje polaznicima Centra. Iz prirodoslovlja su realizirane brojne radionice o biljkama, istraživanju života, globalnom zatopljenju i sl. S ponosom ističu da su u prirodoslovne radionice uključeni i učenici škole: Lea Spain, Emanuela Rapić, Hana Perić i Bartul Jurić. One, kao i učenici koji pohađaju matematičke radionice, Josip Šošo, Noa Hornischer i Lovro Civadelić, ističu kako su sretni što su polaznici Centra. Svi su se složili kako im je učenje u Centru izvrsnosti omogućilo da razviju svoje potencijale na način da uče od visokomotiviranih mentora te se okruže s učenicima koji pokazuju interes za područja kao i oni. Projektni dan završio je dodjelom priznanja za polaznike Centara izvrsnosti.

Ova se nastavna godina polako primiče kraju. Svi učenici koji iduće školske godine žele proširiti svoja znanja i raditi u timovima pod vodstvom najboljih mentora, mogu se prijaviti na testiranja kako bi se utvrdilo ispunjavaju li uvjete za pohađanje programa.