prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projektni tjedan u Rumunjskoj

Profesorice Eva Špalj, Zrinka Mavračić, Sanja Antoliš i šest učenika XV. gimnazije iz Zagreba sudjelovali su od 20. do 27. 4. 2013. u projektom tjednu u Rumunjskoj. Ovo je četvrti projektni tjedan u sklopu Comenius projekta “Ins and outs of the magic Möbius strip” kojeg provode partnerske škole: Moise Nicoara National College iz Arada u Rumunjskoj, Devonport High School for Girls iz Plymoutha u Velikoj Britaniji i Justus-von-Liebig-Gymnasium iz Neusäßa u Njemačkoj.

Učenici uključeni u projekt su u dobi od 15 do 18 godina. Tema projekta je Möbiusova traka, a projekt je interdisciplinaran pa se, osim proučavanja Möbiusove trake u matematici, kroz razne aktivnosti upoznaju svojstva i primjena trake kako u prirodnim tako i društvenim znanostima. 
 
Projektni tjedan započeo je u Aradu, gradiću u sjeverozapadnom dijelu Rumunjske. Učenici su kao i na prethodnim putovanjima smješteni kod učenika partnerske škole. Sljedeće jutro krenuli su na trodnevni izlet u Transilvaniju. Prvo odredište bio je Corvin Castle u Hunedoari, gotičko renesansni dvorac iz XV. stoljeća, a zatim gradić Alba Iulia, poznat po utvrdi s početka XVIII. stoljeća. U njemu je 1918. održana konvencija o ujedinjenju pokrajina u jedinstvenu državu Rumunjsku. Posjetili su muzej u kojem se čuvaju originalni dokumenti s potpisima delegata. 
 
Prenoćili su u Sibiu koji je 2007. godine proglašen Europskim kulturnim centrom. Za razvoj grada su posebno zaslužni Nijemci doseljeni zbog obrane od Turaka. Osobito ih se dojmila dobro očuvana utvrda unutar koje je smještena stara gradska jezgra.
 
Iduće je odredište bila Sighisoara, utvrda iz 12. stoljeća u kojoj je 1431. godine rođen Vlad Tepes, poznat kao Drakula. Učenici su fotografirali znamenitosti unutar utvrde, među kojima su i stepenice koje vode do crkve i škole na vrhu brežuljka. Stepenice imaju drveni krov koji štiti učenike od snijega u zimskim mjesecima. Škola ih je impresionirala zbog prekrasnih oslikanih zidova i stropova u učionicama.
 
U srijedu su posjetili rudnik soli u Turdi. Rudnik nije u funkciji već je preuređen kao turističko odredište i muzej. U rudniku se zbog odlične akustike održavaju koncerti, a može se igrati biljar, mini golf ili veslati u čamcu. Iduće su jutro učenici proveli u školi Moise Nicoara National College u Aradu. Zgrada škole je spomenik kulture i već se dvije godine renovira. Radeći na projektu, učenici su u grupama izrađivali Kleinove boce od različitih materijala, a profesori su prisustvovali nastavi rumunjskih kolega.
 
Nakon razgleda Arada, uputili su se u obližnji Nacionalni park gdje smo uživali u prirodi i sportskim aktivnostima.
 
Četvrtak su proveli u gradu Timisoara gdje su na Matematičkom fakultetu prisustvovali zanimljivom predavanju Prof. Dr. Sc. Gabriel Istrate.
 
Posljednji dan su učenici u grupama izradili prezentacije o mjestima koja su posjetili i pripremili filmove o izradi Kleinove boce. Poslušali su i prezentacije o aktivnostima u matičnim školama. Nakon oproštajne zabave, morali su se pozdraviti i krenuti kući. Boravak u Rumunjskoj svima će ostati u prekrasnoj uspomeni, a sigurni su da će prijateljstva koja su sklopili trajati i nakon završetka projekta.