prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Proputujte Europu na stranicama Europeane

Europeana, digitalna knjižnica, muzej i arhiv koji okuplja baštinu više od 3000 kulturnih ustanova Europe, 15. lipnja 2020. godine predstavila je stranicu Discovering Europe, koja okuplja izložbe, zbirke digitaliziranih umjetničkih slika, razglednica i fotografija, blogove te raznovrsne poučne sadržaje za djecu i mlade osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta namijenjene istraživanju bogate europske prirodne i kulturne baštine.

Među izložbama predstavljenim na ovoj stranici uključena je i virtualna izložba Picture this!, pripremljena 2017. godine kao kruna projekta Zbirke iz južne i istočne Europe u Europeani, čiji je koordinator bila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i kojeg je tijekom 2016. godine uspješno provela u suradnji s Europskom knjižnicom (The European Library – TEL). Izložbom je predstavljena zbirka starih razglednica iz fondova nacionalnih knjižnica Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Moldavije, Slovenije i Srbije, a iz fonda Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu izdvojene su stare razglednice Pule, Splita i Dubrovnika.

S obzirom na još uvijek prisutne mjere suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 te s njima povezane preporuke o putovanjima na odredišta unutar državnih granica, sadržaj ove izložbe sjajan je poziv za sigurno ljetno istraživanje raznovrsne kulturne baštine jugoistočne Europe i koristan vodič za sve one koji će ove godine biti u mogućnosti posjetiti ga.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.