prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Provedba projekta „VirtoEuropa“ na Međunarodni dan tolerancije

Učenici 2. a razreda OŠ “Antun i Stjepan Radić” Gunja sudjelovali su na radionici u školskoj knjižnici u sklopu projekta „VirtoEuropa“.

Cilj projekta “VirtoEuropa” bio je osmisliti zabavan i edukativan sadržaj o Europskoj uniji temeljen na programu Virtograd, koji pomaže svakom djetetu da osvijesti svoju vrijednost, otkrije svoje potencijal, razvije vrline i vrijednosti. Jedini način da živimo vrijednosti i ciljeve Europe je suradnja i davanje doprinosa svojim talentima. Projekt „VirtoEuropa“ proveden je u suradnji između učiteljice Jelene Cvijović i školske knjižničarke dr. sc. Anite Tufekčić kroz korelaciju s predmetima: hrvatski jezik, sat razredne zajednice i likovna kultura.

U uvodnom dijelu radionice školska knjižničarka učenicima je podijelila  kartice pod nazivom „Klub superjunaka“, gdje je svaki učenik otkrio drugima svoje supermoći. Dječaci su dobili kartice s likom dječaka, a djevojčice s likom djevojčice. Supermoći su: kreativnost, hrabrost, upornost, marljivost, strpljivost, mudrost, ljubaznost itd. To su povezali s vrlinama, a tu se na popisu našla još jedna supermoć koja se zove TOLERANCIJA. Na kartici je pisalo: poštujem, prihvaćam i uvažavam različitosti oko sebe. Tako su došli do jedne od tema koje su obradili na radionici. Nakon toga, uslijedilo je čitanje slikovnice „Zajedno do Virtoškole s EU Gradićem i Dobroradićem“, gdje su učenici saznali da je Virtograd grad u kojem žive male vrline zvane Virtići. Vrline pomažu da otkrivanje da je svatko od nas vrijedan i poseban.

Glavni lik u priči je djevojčica Ema i njezini prijatelji, čiju je školu Europska unija proglasila školom koja predstavlja primjer za sve druge škole, jer razvijaju vrline i vrijednosti koje su Europskoj uniji jako važne. Ema i njezini prijatelji bili su pozvani u Europski parlament da osmisle projekt EU Virtoškole. Tamo su osim njih bili i Manići koji su bili zlobni i unijeli nemir i poljuljali zajedništvo. Prisjetili su se kartica sa supermoćima i podsjetili učenike da postoje i mane, a to su Manići (ljubomora, zloba, svađa).

Zaključili su zajedno da svi imaju talente ili supermoći. Iz slikovnice su saznali da je moto Europske unije „Ujedinjeni u različitosti“ i podsjetili se da se to tiče supermoći tolerancija.

Svaka zemlja u Europskoj uniji je sama za sebe posebna i drugačija, kao i ovi Virtići iz priče. Učiteljice su pripremile plakat koji prikazuje 27 žutih zvjezdica (koliko ima i zemalja članica Europske ubije), a oko njih su pojedinci (svaki obojan drugom bojom). Iskoristili su i izrađene brodove sa zastavicama različitih država Europe, i tako se podsjetili da svaka zemlja ima svoju drugu boju zastave, svoj jezik i svoje posebnosti.

Kako bi zajedno radili i stvarali trebaju se uvažavati, poštivati i prihvaćati. Samo ujedinjeni u svojim različitostima kao i Virtići, koji svaki ima svoje vrline može se napraviti najbolji projekt.

Uslijedila je kreativna aktivnost pisanje pjesmice u obliku akrostiha na temu tolerancije. Za kraj prve radionice proveli su kviz o provjeri znanja ali i razumijevanju pročitane slikovnice. Ova slikovnica nastala je sa željom da se obilježi 10 godina članstva u Europskoj uniji i više sazna o zajednici čiji smo članovi te da, kao što kaže moto EU-a, ,,ujedinjeni u različitosti’’ svatko od nas svojim talentima doprinese kako bi zajedno stvarali bolju zajednicu.

Drugi sat su imali sat likovne kulture gdje su crtali motiv vučedolske golubice kroz pop art umjetnost Romera Brittoa. Pop art umjetnost Rometa Britta je vesela, šarolika i puna boja i različitih oblika. Za vrijeme sata likovne kulture učenicima je u pozadini svirala Beethovenova „Oda radosti“ što je himna Europske unije. Ovo je bila aktivnosti za drugi eTwinning projekt “U svijetu likovnih umjetnika 6”, gdje su učenici također razvijali svoje talente i kreativnost.

Svaki crtež i svaka golubica bila je različita i obojana drugim bojama. Tu su se još jedanput prisjetili kartice supermoći koja se zove TOLERANCIJA gdje su učenicima pokazali kako je svatko od njih drugačiji i poseban kao i njihov crtež.

Primjer pjesme u obliku akrostiha.

To je naša bezvezna svađa.

Oko koje se svi ljutimo.

Lijepo je prestati se svađati.

Eh, teško je.

Raditi treba zajedno i bit će bolje.

Ako se prestaneš svađati bit će bolje onima oko tebe.

Način da se nekome izvineš je samo mu reci: Oprosti.

Ciljano pazi kako se ponašaš.

I voli svoje prijatelje.

Jer ćeš uvijek biti sretan.

A oni će tebe voljeti i podržavati.