prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prva radionica u projektu “Gastro rivijera”

Udruženje obrtnika Makarska pokrenulo je projekt “Gastro Rivijera”, ciklus radionica koje će moderirati obrtnici s područja Makarske rivijere, a održavat će se u dogovoru s ravnateljem i profesorima u kabinetima za praktičnu nastavu Srednje strukovne škole u Makarskoj.

U školi u Makarskoj održana je prva radionica projekta “Gastro Rivijera” koji obuhvaća ciklus edukativnih radionica u kojima učenici imaju jedinstvenu mogućnost sagledati ljepotu, kreativnost i izazove zanimanja za koje se školuju promatrajući vrsne majstore iz svog okruženja. Cilj radionica je edukacija učenika škole smjera konobar, kuhar i hotelijersko-turistički ugostitelj. Uz puno rada, educiranja i stalnog usavršavanja uspjeh ne može izostati.

U ime Udruženja obrtnika Makarska radionicu je otvorila tajnica Sandra Talaja Rusendić. Mentori, učenici, profesori i gosti uživali su u vještinama proslavljenih šefova kuhara Maria Tomaša i Marina Ivanca, a na kraju su sve kapljicom zalili uz stručno mentoriranje vinskog edukatora Daniela Čečavca. Domaćini škole, kabinet posluživanja i kabinet kuharstva, pokazali su još jednom da su najvažniji dijelovi škole praktikumi kuharstva i ugostiteljskog posluživanja. Nastavnici kuhari Ines Čikeš i Paško Šuto i nastavnici konobari Mihaela Pear i Goran Mirosavljević već nekoliko godina drže dva kabineta na visokom nivou. I što je najvažnije, iz godine u godinu povećava se broj učenika. Ipak, cilj je dosegnuti optimalan broj učenika koji bi mogao zadovoljiti potrebe lokalnih ugostiteljskih objekata.

Važno je napomenuti kako su sva trojica edukatora svoje prve korake u struci stekli upravo u ovoj školi. Neki će profesori potvrditi da su i u školskim klupama bili odlični. Čast da sudjeluju u prvoj radionici pripala je učenicima 2. hk razreda. I mogli su čuti kako je srednja škola samo prva stepenica u učenju i napredovanju. Da bi stekli vještine koje su im pokazali mentori, trebat će i vremena i želje.

Šef kuhar Mario Tomaš pokazao je učenicima kako pripremiti hvarsku gregadu. Namirnice su autohtone, divlja naranča, domaća kapula i krumpir, hvarsko vino i domaći prošek. Učenici su naučili čistiti grdobinu, ali i kako se priprema povrće za kuhanje. Glave grdobine i ostaci povrća poslužili su za temeljac. Mario Tomaš je kao pravi profesor svaki korak u pripremi jela jasno objašnjavao, a uz pojašnjenje što radi davao je i korisne savjete. Šef Marin Ivanac odlučio se za lubina sa sarmicama od kelja punjenim julienne povrćem i biskom od kozica. Učenici su pomagali oko pripreme povrća i filiranja lubina. Naučili su kako se čisti riba, naučili su pripremati i rezati julienne povrće, postupak blanširanja, izradu biska i prženje ribe na tavi. Zadatak je bio prilično zahtjevan.

Učenicima je bilo drago što su naučili puno o julienne povrću. Saznali su da je julienne naziv posebne tehnike rezanja povrća i voća na jednake, tanke štapiće debljine šibica. Ova tehnika rezanja često je savršen odabir za pripremu dekoracija kod prezentacije tanjura. Obzirom da su ovakve rezane namirnice izrezane na jednake dijelove, njihova je termička obrada ravnomjerna, a finalno jelo time i ukusnije. Iako se ne zna točno otkud naziv julienne, prvi put se spominje 1722. godine u knjizi Le Cuisinier Royal et Bourgeois francuskog kuhara François Massialota. Vinski edukator Daniel Čečavac na početku se predstavio prisjećajući se svojih školskih dana. Završivši smjer hotelijersko-turistički komercijalist nastavio je s obrazovanjem kojega je zaokružio diplomom prestižne WSET akademije koju posjeduje tek nekoliko kandidata u Hrvatskoj.

“U ovoj školi zaista ste na dobrom mjestu i početku. Radite na sebi i nastojte biti svaki dan malo bolji nego jučer!” – poručio je učenicima Daniel, do sada najvidljiviji učenik. Možete ga pratiti petkom oko 18:00 na HTV-u u emisiji Fino i vino! Danielova se vinska edukacija pretvorila u proces kušanja vina uz ocjenjivanje komponenti. Učenicima je bilo jako zanimljivo mirisati, kušati, prepoznavati važne karakteristike vina. Na sjajan su način osjetili što znači biti enolog. Na kraju radionice uslijedilo je sljubljivanje hrane i pića. Uz čašicu razgovora dogovor je pao da se radionica mora ponoviti.

Ravnatelj Momir Sumić zahvalio se svim sudionicima, ali i učenicima koji su pokazali zainteresiranost i zrelost u ponašanju. Koordinator radionice Ante Matić, predsjednik Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri makarskom Udruženju obrtnika, izrazio je zadovoljstvo izvedbom radionice koju su osmislili s naglaskom na autohtonim jelima i namirnicama te uz zero waste kuhanje, tj. kuhanje bez otpada. Pozvao je sve obrtnike s Makarske rivijere da se pridruže u radionicama i na taj način daju svoj doprinos motiviranju mladih generacija da se educiraju u poslovima ugostiteljstva i turizma, a sve kako bi ostali živjeti i raditi na Makarskoj rivijeri.

I za kraj evo nekoliko savjeta za zero waste kuhanje:

  • jedite pravu hranu umjesto prerađene
  • odustanite od plastičnih boca
  • izbacite iz upotrebe jednokratno plastično posuđe i pribor
  • kupujte sa svojim torbama za šoping
  • kupujte hranu češće i u manjim količinama
  • sve što možete kupite na tržnici
  • kupujte mlijeko u staklenim bocama
  • kupujte kruh u pekarnicama.