prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prvi hrvatski animirani film “Cvrčak i mravica”

Hrvatski animirani film ‘Cvrčak i mravica’ premijerno je prikazan u utorak, 3. siječnja 2023. u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, a prema prvim, odličnim reakcijama publike, očekuje ga velika prihvaćenost u domaćim kinima.

“Cvrčak i mravica” premijerno je prikazan pred mnogobrojnom ekipom koja je ovaj film stvarala više od deset godina, najmlađom publikom te uzvanicima iz javnog života. Riječ je o prvom hrvatskom cjelovečernjem animiranom filmu stvaranom 3D tehnologijom, vizualno raskošnom i glazbeno bogatom originalnim pjesmama koje potpisuje Coco Mosquito.

U filmu se na duhovit način progovara o toleranciji, ljubavi i prevladavanju prepreka. Dva glavna lika, Ket i Antoneta, predstavljaju dva odvojena svijeta, svijet buke, kaosa i kreativnosti s jedne, a svijet rada, reda i discipline s druge strane. Kako se zaljubljuju, unatoč očitim razlikama, uspijevaju prerasti svoje predrasude i uče prihvaćati različite od sebe te tako stvaraju temelje za harmoničan suživot u kojem se rad i zabava prožimaju.

Film je dobio službenu preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje za prikazivanje učenicima u sklopu nastavnog programa s ciljem promocije hrvatske kinematografije te oplemenjivanju riznice filmova namijenjenih nastavi medijske kulture hrvatskog jezika.

U priči o toleranciji i suživotu bučnih cvrčaka i radišnih mrava inspiriranoj Ezopovom basnom, svojim glasovima likove su oživjeli poznati glumci i pjevači Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Dušan Bućan, Dražen Čuček, Damir Martinović Mrle, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đuričić, te Mladen Vasary kojem je ovo bila jedna od zadnjih uloga u filmu.

“Cvrčak i mravica” predstavlja veliku šansu za hrvatsku animaciju jer ako ostvari komercijalni uspjeh, a za to ima baš sve predispozicije, mogao bi potaknuti i novi val ozbiljnijeg državnog ulaganja u razvoj animiranog filma. A uz podršku stranih distributera, hrvatska bi animacija ponovno mogla postati i ozbiljan izvozni proizvod.