prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Rezultati literarnog natječaja Kanižajada Limačijada

Na natječaj Kanižajada Limačijada pristigla su 143 učenička rada iz čak 14 županija, većinom iz osnovnih škola te manji broj srednjoškolskih radova.

Literarni natječaj Kanižajada Limačijada, od 2016. pa sve do danas, postupno se razvijao i svake godine uključivao sve veći broj učenika. Teme i motivi učeničkih radova slobodnoga su izbora. Učenicima je omogućeno da svoj doživljaj života i svijeta pretoče u pisanu riječ u obliku hrvatskoga standardnog jezika ili hrvatskih narječja. Dosad je u njemu sudjelovalo preko 700 učenika iz osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a od 2020. godine Natječaj je namijenjen i učenicima hrvatskih osnovnih i srednjih škola u inozemstvu.

Nakon pregleda, evaluacije i savjetovanja, članovi Povjerenstva u sastavu:

   • Božidar Prosenjak, književnik – predsjednik Povjerenstva
   • Julijana Matanović, književnica
   • Goranka Braim Vlahović, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara

donijeli su odluku o nagradama.

Nagrade

I. kategorija: 1. – 4. razred osnovne škole

Odabrani radovi:

   1. Bajke, Nina Roksandić, 4. razred, III. osnovna škola Bjelovar, Bjelovar, mentorica Nataša Brekalo
   2. Pauk, Klara Vidaković, 4. razred, Osnovna škola Ladimirevci – Područna škola Ivanovci, Ivanovci, mentorica Ljiljana Marinjak
   3. Kreda i spužva, Luka Pilić, 3. razred, Osnovna škola Ladimirevci, Ladimirevci, mentorica Marija Bulut Lukačević

II. kategorija: 5. – 8. razred osnovne škole

Odabrani radovi:

   1. Eh, kad se sjetim, Stela Kulić, 8. razred, Osnovna škola Đuro Pilar, Slavonski Brod, mentorica Maja Šimić
   2. U mojoj glavi guraju se priče, Magdalena Prokop, 5. razred, Osnovna škola dr. Ante Starčevića, Zagreb, mentorica Nataša Mrkonjić
   3. Berba, Elena Blažic, 6. razred, Osnovna škola Sveti Đurđ, Sveti Đurđ, mentorica Ljiljana Šarec

III. kategorija: 1. – 4. razred srednje škole

Odabrani radovi:

   1. Priča kiše, Mateo Ljubojević, 2. razred, Upravna škola Zagreb, Zagreb, mentorica Zrinka Hrvoić Dukić
   2. Jesenje sunce, Leon Koret, 2. razred, Gornjogradska gimnazija, Zagreb, mentorica Zrinka Brigić
   3. Sreća zadnjega dana, Nikola Lozina, 1. razred, Gornjogradska gimnazija, Zagreb, mentorica Marina Irina Barešić

U vrijeme digitalizacije i moderne tehnologije, kada postoji svijest da učenici malo čitaju, a još manje pišu, Kanižajada Limačijada vraća svjetlo učeničkom literarnom stvaralaštvu. Dokazuje da diljem Hrvatske, ali i šire, postoje kreativni i daroviti učenici koji nas oduševljavaju svojim pisanim radovima. I ne samo to, poučavaju sve nas da treba njegovati i čuvati hrvatska narječja i biti ponosan na svoj zavičajni govor.

A iza svega toga stoje stručni suradnici školski knjižničari, kao svjetionici u našim školama, koji često prvi prepoznaju i otkrivaju te javnosti predstavljaju darovite i talentirane učenike. Upravo oni su prijavitelji učeničkih radova na natječaju Kanižajada Limačijada.

Detaljnije obrazloženje za svaki odabrani rad pripremio je i ove godine predsjednik Povjerenstva, književnik Božidar Prosenjak, no njega čuvamo za svečanost dodjele nagrada.

Dodjela nagrada

Svečana dodjela nagrada odvijat će se na dvije lokacije, i to 27. svibnja 2022. na manifestaciji Knjižna booka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, ali i u Đelekovcu, rodnom mjestu književnika Paje Kanižaja. Bit će to ujedno i nagovještaj povratka Natječaja sredini kojoj pripada i iz koje je ponikao.

Nagrađenim učenicima bit će predane vrijedne knjige izdavača, ali i simbol Kanižajade Limačijade, šarmantna leptir-kravata koja je bila zaštitni znak Paje Kanižaja. Autorica ove simbolične nagrade je akademska slikarica i skulptorica Marija Vuletić.

Organizatori zahvaljuju svim učenicima koji su poslali svoje radove te njihovim mentorima i kolegama školskim knjižničarima.