prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Ribanje i ribarsko prigovaranje” uz preporuku MZO-a nastavnicima i učenicima srednjih škola

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je srednjoškolskim nastavnicima koji s učenicima planiraju odlazak u kino gledanje dugometražnog igranog filma redatelja Milana Trenca, nastalog po književnom djelu Petra Hektorovića, “Ribanje i ribarsko prigovaranje”.

Adaptacija djela Petra Hektorovića iz polovice 16. stoljeća bila je, prema riječima redatelja Milana Trenca, uspon na brdo za koje su rijetki smatrali da ga je moguće osvojiti. Ova povijesna drama snimana je tijekom rujna i listopada 2018. godine na autentičnim lokacijama na Hvaru, Braču i Šolti, a jezik kojim se u filmu govori je starogrojski dijalekt iz kojeg su izbačeni talijanizmi. Ribanje i ribarsko prigovaranje u domaća kina stiže 8. listopada 2020. godine.

Ribanje i ribarsko prigovaranje kao srednjoškolska filmska lektira

Film Ribanje i ribarsko prigovaranje dobio je preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja, svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine 2020./2021. planiraju s učenicima odlazak u kino, a kao dijela nastave Hrvatskog jezika ili drugih predmeta. Prema važećem kurikulumu, Hektorovićev klasik na popisu je preporučenih djela za cjelovito čitanje i čitanje ulomaka u nastavi gimnazija i srednjih strukovnih škola.

U preporuci Ministarstva ističe se kako je Ribanje vrijedno djelo koje bi srednjoškolci trebali pogledati, ne samo kao izvor koji će im omogućiti analizu i usporedbu originalne i ekranizirane verzije, odnosno književnog i audiovizualnog jezika, već i djelo koje će ih približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet.

Voditelj HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti Uroš Živanović pozdravlja činjenicu da je uz ZF avanturu Moj dida je pao s Marsa i povijesnu dokumentarno-igrano dramu Dnevnik Diane Budisavljević ovo već treći domaći film na velikim ekranima u proteklih godinu dana koji je preporučen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja te će i Ribanje dugoročno zasigurno postati nezaobilazno filmsko lektirno djelo, uz bok klasicima kao što su Vlak u snijegu i Glembajevi.