prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ruksak (pun) kulture doputovao u Kaštela

U srijedu, 25. travnja 2018., za učenike Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj organizirana je likovno-edukativna radionica u okviru programa “Ruksak (pun) kulture“. Svrha ovog programa je poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske. U radionici je sudjelovalo 26 učenika iz 9 odjeljenja (1. e, g i h; 2. e, g i h; 3. e, g i h) i trajala je tri školska sata.

U uvodnom dijelu radionice voditeljica dr. art. Ivana Gorički, prof. likovne kulture,  predstavila je učenicima Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Potom je koristeći prezentaciju, video isječke, slike u knjigama i donesene izložbene primjerke i plakate učenicima na stručan i zanimljiv način približila stvaralaštvo trojice hrvatskih umjetnika. To su Vjenceslav Richter, svestrani arhitekt i likovni umjetnik; Miroslav Šutej, koji je između ostalog dizajnirao hrvatski grb i novčanice hrvatske kune, te Ivan Ladislav Galeta, multimedijalni umjetnik i filmski redatelj.

Potom je slijedila radionica u kojoj su učenici, podijeljeni u manje grupe, dobili svoje kreativne zadatke. Po uputama voditeljice i koristeći pripremljene materijale potrebne za njihovu realizaciju, ostvarili su uratke inspirirane djelima naših umjetnika. Svaka je grupa potom predstavila svoj rad. Tako se moglo vidjeti (Richterovu) pokretnu sliku, (Šutejevo) jaje i Mobilnu grafiku, te učenički video uradak po uzoru na Galetove ideje. Sve grupe su ujedno održale kratko izlaganje o umjetniku i njegovom djelu koje im je bilo polazište za rad. Umjetnička  ostvarenja i izlaganja komentirao je tročlani učenički žiri. Svi prisutni su se složili da učenici zaslužuju pohvale za svoj trud, kreativno stvaralaštvo te vještinu izlaganja.

Uz odličnu voditeljicu, na ovoj zanimljivoj, drugačijoj, radno-zabavnoj radionici, učenici su se susreli s ruksakom novih informacija vezanih uz suvremenu umjetnost u Hrvatskoj te su dobili priliku da i sami pokažu kreativnost u likovnom i govornom izrazu.