prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“School Bullying Prevention”

U sklopu Erasmus+ K1 projekta “Green skills” učiteljica Daniela Žižanović iz Osnovne škole Pantovčak sudjelovala je na stručnom usavršavanju na tečaju “School bullying prevention” koji se održao u Rimu od 17. travnja do 21. travnja 2023. godine.

U organizaciji agencije Infol education tečaj “School bullying prevention” održao se u travnju 2023. godine u talijanskom gradu Rimu. Na tečaju je sudjelovalo 12 polaznika iz različitih europskih zemalja: Rumunjske, Španjolske, Slovačke, Njemačke i Hrvatske.

Na petodnevnom tečaju učitelji su se međusobno upoznali i razmijenili svoja iskustva vezana uz bullying i nasilje među vršnjacima. Tijekom raznih edukativnih predavanja i radionica, naučili su strategije i metode podučavanja za sprječavanje nasilja u školama. Tečaj je započeo vrlo korisnim predavanjem o kompetencijama učitelja za potrebe učenika. Nastavio se obradom teme bullyinga (što je bullying, kako ga prepoznati, spriječiti…). Sprječavanjem nasilja i zlostavljanja u školi među učenicima stvara se pozitivno i sigurno okruženje u kojem djeca bez straha mogu napredovati. Osim bullyinga danas je u školama česta pojava i  cyberbullying (nasilje na internetu) koji se odvija online na mobitelima i društvenim mrežama. Učitelji su naučili kako ga spriječiti i zaštiti svoje osobne podatke na internetu i društvenim mrežama. U radionicama coachinga i team buildinga koje su održane u Acquedotti parku učitelji su naučili kako se nositi s nasilnim ili agresivnim ponašanjem, kako ga eliminirati i razviti empatiju u razredu među vršnjacima.

Zadnji dan tečaja održao se parku Villa Borgese gdje su učiteljima podijeljeni certifikati za tečaj “School bullying prevention”. Nakon podjele certifikata i evaluacije tečaja nastavili su druženje na organiziranom obilasku prekrasnog Rima.