prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sedam načina na koje će nas elektroničke knjige učiniti boljim čitateljima

U ovom prijelaznom razdoblju, kada svijet prelazi s papirnatih knjiga na elektroničke, čujem mnoge ljude kako kažu: “Ali ja volim svoje papirnate knjige…” I ja ih volim, i moj posao ovisi o prodaji proizvoda ljudima koji vole knjige. Ali iPad, Kindle, Nook i Sony Reader pokazali su da su knjige veće od bilo kojeg medija kroz koji ih primamo. Osim toga, uzbuđuje činjenica da nam nova tehnologija koja se bavi knjigama može pomoći da živimo načitan život.

Naše sadašnje prijelazno razdoblje zapravo je započelo sredinom 1970-ih s dolaskom knjiga na audio vrpcama, koje je osmislio poduzetnik Duvall Hecht. Danas ih nazivamo audio knjigama, a taj oblik čitanja pokazao je da se knjige nisu oslanjale isključivo na pisanu riječ. Knjige su mogle prenositi svu svoju magiju – a zatim dio te magije – posredstvom izgovorene riječi. Audio knjige imaju svoje prednosti i nedostatke u usporedbi s tiskanim knjigama (jake su po pitanju dijaloga, slabe po pitanju prelistavanja i pisanja bilješki, na primjer).

Sada elektroničke knjige pokazuju vlastite prednosti i nedostatke kada ih uspoređujemo s tradicionalno cijenjenim tiskanim knjigama. Ono što me iznenađuje je snaga njihovih prednosti. Neke su prilično očite, primjerice mogućnost pretraživanja i povećavanja veličine slova. Druge su suptilnije, no kada se uzmu zajedno, omogućuju čitateljima da imaju više knjiga u svojem životu i više života u svojim knjigama – što je ujedno i podnaslov knjige o čitanju koju sam napisao prije pet godina, a koju sam nazvao malim vodičem kroz načitani život – The Little Guide to Your Well-Read Life.

Srećom, ipak vjerujem da tiskane knjige u budućnosti mogu imati i veću ulogu. A ovdje se ne radi o tome koju od svojih knjiga volimo više – radi se o tome da vjerujem da smo uz pomoć digitalne tehnologije spremni podići svoju romansu s knjigama na sljedeću razinu.

Nakon šest mjeseci čitanja na iPadu, mogu reći da eReader pojednostavljuje – ponekad dramatično – većinu metoda za poboljšanje čitalačkog života koje sam predložio u malom vodiču. Slijedi sedam razloga zbog kojih će nam e-čitanje pomoći da postanemo bolji čitatelji knjiga.

Razlog br. 1: Odustajanje od čitanja. Provodeći istraživanje o čitanju, otkrio sam da je glavna prepreka koja sprečava ljude da čitaju više knjiga iritantni osjećaj da knjigu moraju pročitati do kraja. Taj dovrši-što-si-započeo mentalitet, zaostatak iz naših školskih dana, koči odrasle osobe u nastojanju da ostvare cjeloživotno učenje. U svojim govorima o čitanju okrećem ovaj stav naglavačke i kažem: “Ako svake godine ne odustajete od čitanja barem pet knjiga, to znači da ne započinjete čitati dovoljno knjiga”. S e-knjigama je lakše prikupiti veći broj knjiga i primijeniti oslobađajuće pravilo 50 stranica: Ako vam se knjiga ne svidi nakon 50 stranica, pozdravite se s njom.

Razlog br. 2: Bolji (za vas) izbor knjiga. Čitateljski uspjeh uvelike se povećava ako knjige ne morate birati na nekom kiosku u zračnoj luci dok jurite na let, nego ih birate između knjiga koje ste s ljubavlju sebi namijenili. Ali kad imate vremena i volje započeti knjigu, niste uvijek pored police na kojoj se nalaze knjige koje stvarno želite čitati. Svoj elektronički čitač možete napuniti upravo tim primamljivim knjigama – ja to nazivam vašom Bibliotekom kandidata.

Razlog br. 3: Zapisivanje u knjige. Divan način da se bolje udubite u svoje knjige, posebno ako nisu iz područja lijepe književnosti, je taj da zapisujete u njih. Pa ipak, milijuni ljudi, koje ja nazivam “konzervatorima” (za razliku od “ostavljača tragova”, poput mene), izrazito nevoljko zapisuju u svoje knjige. Smatraju to oštećivanjem knjiga. Ta nevoljkost nestaje pri čitanju elektroničkih knjiga. Možete se odati neobuzdanom označavanju i pisanju bilješki na svojem digitalnom primjerku kako biste ga učinili sebi svojstvenim.

Razlog br. 4: Razmjena knjiga. Golem dio uživanja u knjigama leži u raspravljanju o njima s prijateljima i članovima obitelji. Kad svi budemo imali svoje vlastite eReadere, bit će nam mnogo lakše nabaviti knjige, moći ćemo početi čitati kada god poželimo i ranije se upustiti o rasprave o njima. Tijekom doručka s trojicom svojih kolega, jedan od njih je spomenuo ulomak iz knjige koju smo svi čitali. Uzeo sam svoj iPad iz torbe i brzo pretražio te označio ulomak koji mu je toliko značio, a zatim sam stavio elektroničku bilješku na marginu pored ulomka. Divno.

Razlog br. 5: Pametno ponovno čitanje. Da biste od svojih knjiga dobili što više, htjet ćete ih kratko iznova prelistati nakon prvog čitanja. Vaša dugoročna korist od čitanja mnogo je veća s to malo dodatnog vremena. S fizičkim knjigama, to može predstavljati logistički problem. Na svojem posljednjeg zrakoplovnom letu, pregledavao sam svoj bilješkama označen primjerak knjige Flow: The Psychology of Optimal Experience on my iPad (u prijevodu: Tok: Psihologija optimalnog iskustva s iPadom). Bih li sa sobom ponio tiskanu verziju knjige? Nipošto, a propustio bih i ovo ugodno ponovno iščitavanje baš u trenutku kad sam to poželio i kad sam od toga imao najviše koristi.

Razlog br. 6: Vlastita biblioteka nadohvat ruke. Živa biblioteka, tako ja nazivam one knjige ste pročitali, koje volite i cijenite i koje uživate imati na svojoj polici. Što kad biste tu biblioteku mogli imati uz sebe kada god to poželite? Sada možete, virtualno, s računalnim programima kao što su Shelfari, Good Reads i Library Thing. A s pristupom eReadera Internetu, vašu knjigu od vaše biblioteke dijeli tek nekoliko klikova. “Samo malo, nisam li pročitao nešto slično u svojoj drugoj knjizi? O, da, odmah ću ažurirati svoje bilješke”.  Takvu je vrstu obogaćenog čitanja zagovarao Mortimer Adler u svojoj knjizi How to Read a Book (u prijevodu: Kako čitati knjigu) pedeset godina prije nego što je to postalo tako jednostavno.

Razlog br. 7: Knjige kao portali. Kada vas knjiga uputi na rječnik ili enciklopediju, to može biti najbolja vrsta učenja. Ali kad se to mora fizički učiniti, rijetko se tako i postupi. Sad kad je mogućnost kretanja na intelektualno putovanje udaljena samo nekoliko klikova, lakše možemo koristiti knjige kao sredstva za odlazak na obrazovne ekspedicije.
Pa ipak, ta mogućnost može biti sjajna, ili nas pak može ometati da se usredotočimo na čitanje. Razvoj novih umijeća čitanja cijena je koju moramo platiti da bismo ostvarili nove mogućnosti.

Bonus iznenađenja – Razlog br. 8: Udubljivanje u tekst. Elektroničko čitanje može nam zapravo pomoći da se usredotočimo na tekst. (Da, znam da sad tvrdim suprotno od onoga što sam napisao iznad.) Smatram da je malo lakše držati u ruci iPad nego tradicionalnu knjigu. Ne samo da je tiskana knjiga obično teža, već je morate malo saviti objema rukama da bi stranice bile ravne dok ih čitate. Mogućnost listanja stranica jednostavnim dodirom zaslona, u usporedbi s listanjem papirnatih stranica, začuđujuće je ugodna.

Ovo su nesumnjivo tek sitnice, ali s vremenom sam otkrio da se u čitanje udubim brže i češće, ali i da čitam dulje ako čitam s iPada. Nisam to očekivao. Čak nisam ni želio da to bude istina. Ali praksa je pokazala: kad sam kod kuće i kad mogu birati između tvrdog uveza i iPada s istom knjigom, uzimam iPad. Hmm…

Tamni oblaci

Tehnološki napredak, čak i kad je u pitanju nešto korisno poput elektroničkih knjiga, može imati i loših strana. Loša strana koja me brine je ona koju Stewart Brand tako dobro opisuje u svojoj knjizi Clock of the Long Now (u prijevodu: Milenijski sat). Radi se o tome da naše digitalne datoteke – u ovom slučaju, dragocjene bilješke u našim knjigama i virtualnim bibliotekama – mogu trajati zauvijek ili samo sljedećih šest mjeseci, i teško je znati koje će se od to dvoje pokazati istinitim.

Najbolja zaštita, koja se temelji na dugoj povijesti knjiga i biblioteka, jest umnožavanje i širenje. Drugim riječima, nemojte vršiti vlastitu rekonstrukciju paljenja Aleksandrijske biblioteke.
Napisao sam u Wordu vlastitu sažetu recenziju knjige Flow Mihalya Csikszentmihalyja, klikajući kroz ulomke koje sam označio na svojem iPadu. To ne samo da mi pomaže da maksimalno iskoristim knjigu, već svoj tekst mogu zalijepiti u recenziju na Shelfariju (u oblaku) te ispisati na pisaču i umetnuti u zaštitne korice tvrdog uveza iz svoje kućne biblioteke.

Duga

Primjećujete da sam kupio dva primjerka Flow, jedan elektronički koji se nalazi na mojem iPadu, i jedan u tvrdom uvezu za kućnu biblioteku. Zapravo, kupio sam ih još desetak i razdijelio ih osoblju Levengera i svojoj obitelji, toliko mi se ta knjiga svidjela. Je li moguće da će elektroničke knjige, čineći kvalitetno čitanje primamljivijim, otvoriti novo zlatno doba nakladništva, prodaje, razmjene i sakupljanja knjiga? Po mojem mišljenju, to je lako moguće – slično kao što je digitalna fotografija demokratizirala fotografiranje milijunima ljudi koji sada uživaju u snimanju i razmjeni fotografija.
Sad kad su tiskane knjige rasterećene ukupnog tereta onoga što je Barbara Tuchman s pravom nazvala “nositeljima civilizacije”, slobodne su činiti ono u čemu su najbolje – biti čudesni, predivni, opipljivi predmeti.

Tiskane knjige koje su sjajno dizajnirane, stručno otisnute, uvezene s mekim papirom i koricama koje pozivaju da ih se dodirne, knjige koje kažu “zadrži me i čuvaj me” – takve će se knjige uvije jednako cijeniti. Možda čak i više.

Borgesova nova ideja raja?

“Uvijek sam zamišljao Raj kao neku vrstu biblioteke”, poznata je izjava Jorgea Luisa Borgesa. Da bismo došli u raj, moramo znati prepoznati kada smo tamo. Prestanimo se brinuti o takozvanoj propasti tiskanih knjiga i prepoznajmo blagoslove novog doba knjige. Možemo pojačati uživanje u elektroničkim knjigama, postati bolji čitatelji i još više cijeniti naša drage tiskane primjerke.
Zamišljam da će tiskane knjige postati nešto poput svijeća – imamo ih u svojim domovima i volimo njihovu svjetlost, ali ne osvjetljavamo njima naše domove. Čitatelji iz Lincolnovog doba vjerojatno bi se iznenadili kad bi vidjeli kako su naši domovi dobro osvijetljeni, a mislim da je vrlo vjerojatno da ćemo se i mi iznenaditi kad vidimo kako će načitani biti budući čitatelji knjiga.

 

Autor: Steve Leveen, direktor tvrtke Levenger i pisac

Izvor: http://www.huffingtonpost.com/steve-leveen/seven-ways-electronic-boo_b_769424.html.