prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Seget Donji – Skriveni kaštel podno Jadranske magistrale

Uživajući u vožnji krivudavom Jadranskom magistralom iz smjera Šibenika prema Splitu pred putnicima se izmjenjuju raznolike impresivne slike morskih pejzaža srednje Dalmacije. Neki od najčešćih pejzažnih motiva, zbog kojih se mnogi odlučuju putovati ovim dijelom magistrale, svakako su raštrkani otoci, otočići i hridi koji strše iz modrog, čistog Jadrana, zatim uvale i plaže kao i brojna malena mjesta uz obalu. 

Međutim, ne može se ne zamijetiti da su zbog razvitka turizma od druge polovice 20. stoljeća do danas uz mnoga stara mjesta na ovom dijelu obale niknuli brojni apartmani i razni drugi turistički objekti, te su se mnoga od ovih mjesta zbog neplanske izgradnje pretjerano prelila uzduž obale iz svojih izvorno skladnih prostornih okvira. Unatoč spomentom, uz magistralu i dalje postoji mnoštvo starih, kamenih i lijepih ali ne baš toliko poznatih mjesta, koja još uvijek odaju aromu jadranske obale kakva je bila nekoć, u vremenima prije betona. Jedno od takvih posebnih mjesta je Seget Donji. Premda u sjeni svjetski poznatog Trogira od kojeg se nalazi udaljeno na tek dva kilometra, ovo staro ribarsko mjestašce nudi posjetiocima svu puninu autentičnog doživljaja Dalmacije, ali bez gužve i buke.

Od utvrđenog naselja do toplog turističkog mjesta

Budući da stara jezgra mjesta nije vidljiva s magistrale, u Seget Donji posjetioci mogu doći ili planski ili slučajno iz znatiželje. Oni posjetioci koji dolaze po prvi puta planski u mjesto, sigurno će biti oduševljni što imaju priliku napokon uživo prošetati kamenim ulicama i plažama o kojima su do tada samo čitali ili su ih gledali na fotografijama. No, posjetioci koji slučajno ili neplanirano odluče zaviriti u Seget Donji, doživjeti će veliko iznenađenje kada sišavši s magistrale pred sobom ugledaju građevinu koja nalikuje na minijaturnu repliku splitske Dioklecijanove palače, prema čijem je modelu navodno i izgrađena. U svakom slučaju, ova pravokutna kamena građevina iz koje viri kampanel crkve Gospe od Ružarja, neodoljivo poziva i jedne i druge posjetioce da se nakratko u njoj izgube.

Prema povijesnim izvorima mjesto je nastalo 1564. godine sa svrhom da se u slučaju potrebe zaštiti i obrani stanovništvo iz sela trogirskog zaleđa od tadašnje turske opasnosti. Naime, tada je trogirski plemić Jakov Rotundo dobio dozvolu od tadašnjeg trogirskog kneza Augustina Bemba da na današnjoj lokaciji, uz obalu nedaleko Trogira, podigne kaštel, to jest, pravokutno utvrđeno naselje s četiri kule i tri gradska ulaza. Ubrzo nakon izgradnje, kaštel su između 16. i 17. stoljeća naselili stanovnici iz sela zaleđa. Važno je istaknuti da segetski kaštel nije jedina utvrda ovog tipa na ovom području, već samo dio niza obrambenih utvrda iz vremena turskih osvajanja koja su nikla uzduž obale splitskog i trogirskog područja tijekom 15. i 16. stoljeća.

 

Isto tako, važno je istaknuti da se mjesto do sredine 17. stoljeća nazivalo Kaštel Rotundo, nakon čega se počinje koristiti naziv Seget. Nakon prestanaka turske opasnosti segetski kaštel se tijekom 18. stoljeća počinje širiti izvan svojih sjevernih zidina, te se u istom razdoblju u neposrednom zaleđu mjesta, naseljavanjem prebjega s turske strane, oblikuje Seget Gornji. U kasnijim vremenima Seget Donji se nastavlja razvijati kao ribarsko, ali zahvaljujući ugodnoj mediteranskoj klimi, i kao poljoprivredno mjesto, da bi se od druge polovice 20. stoljeća počeo sve više razvijati u mirno i toplo turističko mjesto nadomak Trogira i Splita.

Kao građevina, segetski kaštel predstavlja vrijedan kulturni spomenik urbanog graditeljstva Dalmacije iz svoga vremena te vrlo zanimljiv i jedinstven životni prostor za ljude koji u njemu i danas žive. Osim što unutrašnjost ovog prostora odiše posebnom atmosferom koju stvaraju skladne kamene ulice, kuće, dvorišta i klupe, harmonija arhitekture cijelog mjesta vidljiva je i iz visine, ako se zastane na jednom od ugibališta za aute na cesti uzbrdo prema Segetu Gornjem. Tada se pred znatiželjnicima otkriva veličanstvena panorama trogirskog kraja s pogledom koji obuhvaća otok Čiovo i okolne manje otoke obgrljene morem, te redom Seget Donji, Trogir i Split u daljini prema istoku. Iz ove perspektive Seget Donji se doima poput kamene kutije poklopljene nepravilnim crvenim krovovima, koja se smjestila između obrađenih zelenih i smeđih polja te moćnog plavog mora.

Središtem kaštela dominira barokna crkva Gospe od Ružarja sagrađena početkom druge polovice 18. stoljeća na mjestu stare, manje crkve, na čijem se kampanelu rado odmaraju golubovi. Stare kamene kuće, od kojih su neke ugostiteljski objekti, uglavnom su obnovljene ili se obnavljaju, dok same njihove ulaze često krase kameni pitari i kamenice ispunjene raznim mediteranskim biljem. Boravak unutar same jezgre kaštela posebno je ugodan tijekom vrućih ljetnih mjeseci kada svojim stanovnicima i posjetiocima pruža ugodan hlad. Izvan jezgre kaštela u smjeru zapada prema dugačkim šljunčanim plažama i Segetu Vranjicu, nalazi se malena stara lučica za barke kojima i danas mnogi Segečani idu u ribe, dok se u blizini same lučice nalazi i nekoliko restorana i kafića.

Činjenica da je u staroj lučici moguće često vidjeti domaće ljude kako se vraćaju iz ribolova, kao i činjenica da su polja oko mjesta obrađena, sve govori o tome da se Segečani pored turizma i dalje bave s poljoprivredom i ribarstvom, koje uspješno kombiniraju. Također, na južnoj strani mjesta okrenutoj prema Čiovu nalazi se mala riva s pristaništem za brodove koji povezuju Seget Donji s okolnim otocima Drvenikom Malim i Drvenikom Velikim te s Trogirom i Splitom. Nedaleko mjesta, u tišini čempresa, u pravcu Trogira, nalazi se gradsko groblje s crkvom Gospe od Konacvina.

vrh

U okolici segetskog kaštela 

Seget Donji predstavlja središte općine koja se naziva Seget i u kojoj živi gotovo 5000 stanovnika. Također, pored Gornjeg i Donjeg Segeta ova općina administrativno uključuje i mjesta Bristivicu, Ljubitovicu, Prapatnicu te Seget Vranjica. Od spomenutih mjesta samo se Seget Donji i Seget Vranjica nalaze uz morsku obalu, dok su ostala mjesta općine smještena iznad Segeta Donjeg u unutrašnjosti prema trogirskom zaleđu, to jest, Zagori. Vezano uz dva Segeta na moru, važno je dodati da se iz turističke perspektive danas može govoriti o segetskoj rivijeri koja se ugodnom šetnicom i dugačkim plažama uz koje se nalaze razni turistički objekti i sadržaji, proteže otprilike tri kilometra od Segeta Donjeg do Segeta Vranjica.

Budući da je Seget Donji nastao planskom izgradnjom utvrđenog naselja u obrambene svrhe polovicom 16. stoljeća, njegova povijest od tog vremena do danas veže se uglavnom uz kaštel. Međutim, važno je istaknuti da brojni povijesni artefakti u okolici današnjeg mjesta svjedoče o naslagama povijesnih zbivanja na širem području Segeta davno prije izgradnje kaštela. U ovom kontekstu svakako valja istaknuti dva antička žrtvenika posvećena grčkom junaku Heraklu pronađena u obližnjem segetskom kamenolomu podno brda sv. Ilije koji datira još iz rimskih vremena. 

Nadalje, u samoj okolici mjesta nalaze se i brojne srednjovjekovne crkvice od kojih treba izdvojiti najstariju sv. Danijela iz ranog srednjeg vijeka, zatim crkvice sv. Vida i sv. Ilije smještene na impresivnim uzvisinama Segeta Gornjeg. Pored spomenutih, više crkvica iz različitih povijesnih razdoblja smješteno je i na Segetskom polju, između Segeta i Trogira, među kojima se nalazi i crkva Gospe od sniga iz 14. stoljeća. Također, treba istaknuti da se na ovom području nalazi i renesansna kula obitelji Statilić s početka 16. stoljeća. Od ostalih zanimljivih povijesnih sadržaja u okolici segetskog kaštela tu je i Napoleonov put izgrađen u vrijeme francuske vladavine ovim područjima s početka 19. stoljeća, koji je od nedavno ponovno u funkciji kao staza zdravlja za turiste i rekreativce.

vrh

Svijetla perspektiva daljnjeg razvoja mjesta

Budući da Donji Seget posjeduje brojne kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti te da se nalazi u neposrednoj blizini svjetski poznatih turističkih odredišta kao što su Trogir i Split, za očekivati je da će se nastaviti razvijati u ugodno turističko mjesto namijenjeno posjetiocima koji tijekom ljeta pored čistog mora, sunca i dalmatinske kuhinje priželjkuju više mira. U ovom pogledu Donji Seget predstavlja svojevrsnu alternativu ili samo oazu mira nadomak većih turističkih mjesta tijekom ljetnih mjeseci.

Također, pored Segeta Donjeg i Segeta Vranjica koji su smješteni uz more, veliki potencijal općine Seget svakako leži i u blizini Zagore, koja će se vjerojatno u budućnosti više povezati s mjestima uz more, budući da skriva predivnu prirodu, bogatu kulturnu baštinu i razne gurmanske specijalitete. Zbog svega navedenog može se pretpostaviti da će s vremenom sve više znatiželjnika početi planski silaziti s magistrale u Seget Donji.

vrh

Konzultirani izvori: 

http://www.tz-seget.hr/
http://www.opcinaseget.hr/ 
http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=55173
https://hr.wikipedia.org/wiki/Seget
https://hr.wikipedia.org/wiki/Seget_Donji

Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.