prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Šesti susret Comenius partnera okupljenih u projektu “Sporture – Sport and Nature a great and healthy adventure”

Tjedan dana, od 14. do 22. ožujka 2015. godine Osnovna škola Matije Gupca u Gornjoj Stubici bila je pravo multikulturalno središte jer je bila domaćin 6. susretu Comenius partnera okupljenih u projektu “Sporture – Sport and Nature a great and healthy adventure”.

Projekt financiran sredstvima Europske unije, posredstvom nacionalnih agencija partnerskih zemalja, okupio je učenike i učitelje iz Austrije, Poljske, Nizozemske, Slovenije, Španjolske, Turske i Hrvatske kako bi zajedno promovirali zdrave aktivnosti, bavljenje sportom, boravak u prirodi te kulturnu interakciju među djecom baziranu na promoviranju tradicijskih igara za djecu.

Program susreta u Hrvatskoj bio je osobito bogat. Domaćini su se pobrinuli da sukladno ciljevima projekta gosti u punini dožive bogatstva hrvatske tradicije, kulture, prirodnih ljepota, gastronomije, a nisu nedostajale niti sportske aktivnosti. Već prvog dana susreta uživali su na bazenima Termi Jezerčica, zatim su posjetili Zagreb gdje su se upoznali s njegovom bogatom poviješću u Muzeju grada Zagreba i naučili nekoliko korisnih hrvatskih riječi u vođenoj turi pod nazivom Do you speak Croatian.

Gosti su bili oduševljeni ljepotama Nacionalnog parka Plitvička jezera i sa zanimanjem su posjetili Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu gdje su saznali da bez ovog velikana i vizionara danas ne bismo mogli uživati u mnogim blagodatima suvremene tehnologije. U vrijeme njihova boravka u OŠ Matije Gupca organizirana je zabavno sportska manifestacija Lino višebojac  pod pokroviteljstvom Sportskih novosti, Podravke i T-com-a koja je atraktivnošću i profesionalnošću nadišla sva očekivanja.

Bila su to dva sata urnebesne zabave i promocije sporta u društvu proslavljenog vaterpolista Dubravka Šimenca i uspješne mlade atletičarke Andree Ivančević. Posebnu pozornost domaćini su obratili na promociju svog kraja i Krapinsko-zagorske županije. Organizirali su trekking Gupčevim krajem, radionicu licitara u Mariji Bistrici, posjet Muzeju neandertalaca u Krapini.

Za susret u Hrvatskoj svi timovi su pripremili prezentacije o promociji Sporture projekta u svojim školama, video uratke te su svoje prijatelje naučili po jednu tradicijsku igricu. Osim toga, dodatni zadatak bio je odrađen još prije ovog susreta. Svi su partneri priredili materijale, a OŠ Matije Gupca pobrinula se da svjetlo dana ugleda tiskani zbornik tradicijskih igara. Pisan je engleskom jezikom koji je radni jezik projekta i nosi naslov Let us play together.

Svaka je partnerska škola predstavila slikom i uputama za igranje po sedam tradicijskih igara. U posebnom poglavlju svaki je tim obradio po jednu igru koje potječe iz zemalja izvan Europe kako bi se dodatno naglasila poruka Sporture projekta: igra nas spaja, bez obzira na rasu, vjeru ili nacionalnost i služi nam lakšem uspostavljanju kontakta. Igranjem se zbližavamo, upoznajemo i poštujemo različitosti, učimo jezike, vježbamo socijalne vještine, gradimo stvarna, a ne virtualna prijateljstva. Poziv je upućen svima:  Igrajmo se zajedno! – ponuđeno je 56 igara.

Oduševljeni prijaznošću domaćih ljudi, ugodnom atmosferom u školi, zanimljivim kulturnim sadržajima i ljepotom zagorskih pejzaža te Plitvičkih jezera, gosti nisu skrivali suze na rastanku. Iz suznih očiju domaćina moglo se pročitati obećanje: ostat ćemo u kontaktu.

Kao što su učenici i sami rekli druženja su im pokazala koliko je važno učiti strane jezike, koliko je lijepo upoznati različite kulture, pružila im mnoštvo uzbudljivih doživljaja koje će prepričavati prijateljima iz razreda kad se vrate puni dojmova natrag u svoje škole. Zahvaljujući Comenius programu, koji je doduše u završnoj fazi, učenici i učitelji su bili dio prekrasne priče koja razvija znanja i potiče razumijevanje različitih europskih kultura, jezika i vrijednosti.

Vjerujemo da će pozitivna iskustva iz ovog projekta biti dodatna motivacija svima da uz pomoć svojih nacionalnih agencija nastave sa sličnim aktivnostima u okviru novog programa Europske unije kojim se potiče mobilnost učenika i učitelja pod nazivom Erasmus +.